Avto
110 ogledov

Prepovedali avtomobile v črni barvi

Bel avto Profimedias
Črna je ena najbolj popularnih barv pri izbiri novega avtomobila. A obstaja država, v kateri so prepovedali prodajo vseh črnih vozil.

Ni treba veliko ugibanja, da gre za Turkmenistan, ki ga vodi ekscentrični diktator Gurbanguli Berdimuhamedov. 

Kot poroča BBC, ki se sklicuje na vire iz opozicije, so v srednjeazijski državi cariniki pred dnevi ustavili uvoz vseh avtomobilov, ki so odeti v črno barvo. Posebnega razloga za ta ukrep ne navajajo, vendar pa naj bi uradniki potencialnim kupcem svetovali, naj se raje odločajo za avtomobile bele barve, saj da ta barva odraža srečo.

Predsednik z naravnimi viri bogate države Gurbunguli Berdimuhamedov je dal svojim državljanom na nedavni paradi svetel zgled izbire prave barve, ko se je vozil na čelu konvoja 160 limuzin, ki so bile vse v beli barvi. Med njimi so bili tudi rolls-royce phantom dropheadi, ki pa so namenjeni izključno vladajoči eliti, saj so poleg drugih kupejev, superšportnikov in ostalih dragih vozil od septembra lani uvrščeni na listo prepovedanih za uvoz običajnim državaljnom.

V državi je tudi prepovedano imeti personalizirane registrske tablice ali zatemnjena stekla. Nobenega izstopanja za ljudstvo, torej, ki se lahko zadovolji s povprečnimi 12.000 evri BDP na prebivalca.

Ko je želel vzeti klime, je ljudstvu prekipelo

Bela barva je sicer diktatorju sila ljuba, saj je v zadnjih letih med drugim namenil več milijard evrov v prenovo prestolnice Ašhabat, saj stavbe po mestu množično prekrivajo z belim marmorjem. A ljudstvo je v preteklosti že pokazalo, da imajo diktatorjeve muhe svoje meje, saj je lani prišlo do protestov, ko so oblasti ukazale odstranitev klimatskih naprav iz stanovanj na blokih, saj da kazijo podobo mesta.

Komentarjev 1
  • Papaja Popi 17:29 03.februar 2015.

    Črna je grda in mrtvaška.Mnogo se jih sicer ne bo strinjalo, vendar je tako.Kot za pogreb in potem se čudijo, če bi jih želeli pokopat.