Avto
4398 ogledov

Nekaj je gotovo, renaulti in peugeoti bodo odslej drugačni

Alejandro Mesonero-Romanos Seat
Presenetljiv prihod in odhod.

Tako iz Renaulta kot iz Peugeota te dni prihajata vesti v povezavi z vodilnimi oblikovalci. Posredno je vpleten še Seat.

Novi šef Renaulta Luca de Meo, ki je pred tem vodil Seat, je iz španske znamke k sebi zvabil njenega oblikovalskega šefa Alejandra Mesonera-Romanosa (na zgornji fotogafiji). Slednjemu gre velika zasluga za preporod Seata, ki je s športno in mladostno podobo v zadnjih letih vse bolj uspešno konkuriral tako koncernskim znamkam Volkswagen in Škoda kot tudi drugim. Njegov zadnji izdelek je novi leon. 

Zanimivo pri prestopu pa je, da nova funkcija Mesonera-Romanosa, ki je pred leti že oblikoval avte za Renault (laguna coupe), sploh ni uradno znana. Dolgoletni šef Renaultovega oblikovanja, sloviti Nizozemec Laurens van der Acker je sicer v sporočilu za javnost pozdravil prihod izkušenega kolega, bi pa to lahko pomenilo tudi določene spremembe v samem vrhu oblikovalskega oddelka.  

Peugeot zapušča glavni avtor vseh zadnjih levjih stvaritev

Druga oblikovalska bomba pa je v ponedeljek odjeknila v neposrednemu konkurentu Peugeotu. Gilles Vidal (na fotogafiji spodaj) se po 10 letih pri Peugeotu in 20 letih znotraj koncerna PSA poslavlja. 47-letni Vidal je bil v zadnjih letih v svetu avtomobilskega dizajna prepoznan kot eden najbolj čislanih in tudi nagrajenih oblikovalcev. Kako tudi ne, saj se je kot šef ekipe podpisal pod modele 2008, 3008, 5008, novo generacijo 208 in 508.

Vidal je v Peugeotov oblikovalski slog vnesel precej ostrejše linije, ki so se izkazale kot velika uspešnica, Peugotove avtomobile pa na statistikah prodaje potisnile močno navzgor.

Gilles Vidal | Avtor: Peugeot Peugeot
Peugeot 2008 | Avtor: Peugeot Peugeot

Kam odhaja, ni znano, v Peugeotu pa so včeraj potrdili, da jih Vidal zapušča. Vsaj začasno bo oblikovalski oddelek prevzel Matthias Hossann, ki je doslej vodil oblikovanje konceptnih vozil. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • lulibuc 16:31 28.julij 2020.

    Se pravi, da bo šla kvaliteta in facelifting spet dol

  • Preprostež 09:59 28.julij 2020.

    Drugačna oblika, isto sranje od opreme. Koga hočejo preslepit?