Avto
15 ogledov

Razdalja 2x večji problem

Neupoštevanje varnostne razdalje je pri nas pogost pojav, ki prispeva k velikemu Žurnal24 main
Varnostna razdalja. Policisti so lani izdali 1.273 kazni zaradi neupoštevanja, kar je dvakrat več kot leta 2009.
Preizkus. Varnostno razdaljo izračunate sami, tako da hitrost v km/h spremenite v m/s in pomnožite z dva. Še lažje pa to storite, če hitrost delite z 1,8, dobljeno pa predstavlja razdaljo v metrih.

"V letu 2009 je policija zaradi kršitve 29. člena ZVCP-1 (prekratka varnostna razdalja) izdala 666 plačilnih nalogov in izrekla 56 opozoril. Leta 2010 pa je bilo izdanih 1.273 plačilnih nalogov in izrečenih 73 opozoril," je povedala Nuška Tavčar, predstavnica policije za odnose z javnostmi.

Po podatkih policije je vožnja na prekratki varnostni razdalji, največkrat povezana s preveliko hitrostjo, še vedno med najpogostejšimi vzroki prometnih nesreč na slovenskih cestah.

Avtocesta avto | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Pri 100 km/h vsaj 54 metrov
Varnostno razdaljo policisti ugotavljajo z videonadzornim sistemom provida, izračuna pa se na podlagi časa in poti, ki jo neko vozilo prevozi. Policisti posnamejo domnevno kršitev (zajeti morata biti obe vozili), vozilo provida pa mora voziti z enako hitrostjo kot kršitelj. Če sta hitrosti različni, se upošteva nižjo hitrost, ki je ugodnejša za kršitelja.

Pravilna varnostna razdalja znaša prevoženo razdaljo, ki jo vozilo prevozi v dveh sekundah. Pri 100 km/h mora ta znašati najmanj 54, pri 130 km/h pa vsaj 72 metrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.