Avto
1487 ogledov

Rojen je polestar 1, prva športna severnjaška zvezda

Polestar 1 Polestar
To je polestar 1, prvi športni 2+2 GT nove istoimenske znamke izpod okrilja Volva.

Polestar je nova znamka, ki je nedavno dobila posebno mesto znotraj znamke Volvo, ki ima v njej 100-odstotni delež. Predstavljala naj bi najbolj športne ideje, ki lahko zrasejo na švedskih zelnikih in te so bile že doslej vse prej kot skromne.

Polestar 1 je "halo" avto za vse, ki so doslej mislili, da na svetu obstajajo samo nemški in italijanski zmogljiveži. Dvovratni kupe s štirimi sedeži ima vgrajen močan hibridni pogon, ki zmore na asfalt prenesti kar 441 kW (600 KM). Samo na elektriko lahko avto pelje kar 150 kilometrov daleč, kar naj bi bilo najdlje, kolikor trenutno zmore katerikoli serijski hibridni avto na svetu. 

Volvo S60 polestar Volvo Avto To skrivnost so pri Volvu skrivali kar eno leto

Avtu je infrastrukturo posodil Volvo in je postavljen na modularno platformo SPA, veliko je tudi druge tehnologije, ki so jo razvili pri Volvu, po drugi strani pa ima okoli 50 odstotkov sestavnih delov povsem svojstvenih. Med drugim gre za prvi serijski avto na svetu, ki bo uporabljal povsem nov Öhlinsov sistem stalnega nadzora elektronskega podvozja (CESi). Za polestar 1 bosta značilna nizko težišče, zadnja kolesa pa bosta poganjala ločena elektromotorja, kar bo omogočalo zelo precizno doziranje moči in nadzor oprijema. 

Polestar 1 | Avtor: Polestar Polestar

Izdelovali ga bodo le na Kitajskem in sicer v povsem novi visokotehnološki tovarni v Chengduju. Sami standardi izdelave bodo tesno sledili tistemu, kar kupcu ponujajo najnovejši volvoti. Da, tudi oblika je  povsem severnjaška in bi ji zlahka nadeli Marsov emblem.

Polestar Nad Teslo Avto Volvo z novo znamko zapretil Tesli

Posebnost bo tudi, kako bodo stranke prišle do polestarja 1, saj ga bo mogoče naročiti le prek spletne aplikacije, prav tako pa to ne bo pravo lastništvo, temveč dva- ali triletni najem z možnostjo podaljšanja. V mesečni najemnini bodo vključeni vsi stroški servisov, možnost najema avta znamke Volvo in še mnoge druge storitve.

Polestarja 1 pa do serijske proizvodnje čaka še kar nekaj časa, saj naj bi se to zgodilo šele na začetku leta 2019. Šele sredi prihodnjega leta bodo namreč dokončali omenjeno tovarno. Naročiti pa ga je mogoče že z današnjim dnem.

Takoj po premieri modela 1 bo kmalu sledil polestar 2, povsem električno vozilo in neposredni konkurent tesli model 3. Polestar 3 pa bo srednje velik električni SUV, ki bo zaključil prvo uvodno trojico nove znamke.

Volvo in njihov lastnik, kitajski velikan Geely, bosta v znamko Polestar v prihodnjih letih investirala kar 640 milijonov evrov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.