Avto
20 ogledov

Škoda in njenih 1,2 milijona nevšečnosti

ŠKoda fabia Saša Destpo
Škoda je potrdila, da so s sporno računalniško kodo za preslepitev testnih naprav opremljeni tudi njeni modeli. Skupaj gre za 1,2 milijona vozil.

Znamka Škoda je znotraj koncerna Volkswagen naslednja, ki je uradno potrdila, da imajo modeli z motorjem EA 189 (različice 2,0 TDI in 1,6 TDI, morda tudi trivaljni 1,2 TDI), nedovoljeno programsko kodo, ki je pri koncernskih avtomobilih, namenjenih prodaji v ZDA, skušala pretentati tamkajšnje merilne naprave med uradnimi testi. 

Uradni predstavnik Škode Jozef Balaž je potrdil navedbe Reutersa, da je znamka v minulih letih prodala 1,2 milijona vozil s težavnim motorjem. Vendar pa so vozila povsem varna, vpoklic bo za stranke brezplačen, vse bo kril matični koncern, zagotavljajo.

Vse nove škode pa povsem ustrezajo evropskim standardom in tukajšnji zakonodaji glede izpustov, še dodaja Balaž. 

Češko ministrstvo za transport je že prejšnji teden, ko je škandal izbruhnil, napovedalo možnost, da bi dodatne teste za emisije opravili za vse modele koncerna Volkswagen, ki imajo omenjene različice motorja. Samo na Češkem je tako nad 150.000 vozil letnikov med 2009 in 2013,  ki imajo omenjeni motor. Ge za modele fabia, roomster, octavia, super, rapid in yeti.

Prizadete vse štiri volumenske znamke

Koncern VW je objavil, da je skupno število vseh prizadetih vozil prek 11 milijonov, od tega modelov Volkswagna pet milijonov, še 2,1 milijona pa modelov Audija. Seat ima okoli 700.000 prizadetih avtomobilov, kar vse skupaj s podatki Škode znese nekaj manj kot devet milijonov vozil. Slaba dva milijona odpadeta na gospodarska vozila znamke Volkswagen. 

In uradni podatki ter napovedi morebitnih dodatnih ukrepov slovenskega ministrstva, odgovornega za transport? Jih ni. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.