Avto
1239 ogledov

Slovenski dijaki so izdelali leseno repliko legendarne katrce

1/21
MatijaJanežič
Na Srednji lesarski šoli v Ljubljani je nastal prav poseben avtomobil, ki je izdelan iz lesa, a povsem vozen, saj se pod leseno karoserijo skriva stara dobra katrca.

Dijaki Andraž, Anže, Kristian, Martin, Nejc in Jan so leseno katrco predstavili na razstavi izdelkov dijakov zaključnih letnikov, ki jo vsako pomlad priredi Srednja lesarska šola in na kateri dijaki pokažejo, česa so se naučili, predstavili pa so tudi izdelke, ki so nastali v okviru natečaja Feniks, v okviru katerega dijaki iz izrabljenih izdelkov naredijo nove. Posebna zvezda letošnje razstave je bila lesena katrca, ki so jo dijaki izdelali na podvozju starodobnega renaulta 4.

 | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Ravnateljica Srednje lesarske šole Majda Kanop je povedala, da vsako leto priredijo razstavo zaključnih izdelkov, ki so ji letos dodali še projekt izdelave lesenega avtomobila. Šest dijakov se je okrog novega leta odločilo, da bodo izdelali lesen avtomobil. Sami so si priskrbeli staro katrco in jo pripravili, potem pa zanjo izdelali leseno karoserijo. Zadnjih pet mesecev so za izdelavo avtomobila porabili skoraj ves prosti čas, materiale pa so večinoma priskrbeli donatorji, tako da so za uresničitev projekta morali prispevati samo svojo prizadevnost in delo. Dijaki, ki sicer zaključujejo tretji letnik, so sicer vsi odličnjaki in bodo šolanje nadaljevali tudi v petletnem programu.

Nastal je "iz heca"

Dijake smo vprašali, kako to, da so se odločili za projekt izdelave avtomobile. Pravijo, da je do pobude prišlo "čisto iz heca". V skupini so se pogovarjali, kaj bi naredili za zaključni projekt in se domislili: "Kaj če bi naredili lesen avto?" Ko so dorekli začetne podrobnosti, so ga predstavili ravnateljici, ki jim je odgovorila, naj pripravijo skice in načrte, potem pa bodo videli. In ko so dobili odobritev, so projekt "zaštartali" in v delo vložili ves prosti čas. Pravijo, da so bili zadnji mesec pred dokončanjem avtomobila v šoli pogosto kar od jutra do poznega večera.

 | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Motor, menjalnik in podvozje so od katrce, saj sicer ne bi mogli zagotoviti dovolj varne vožnje, druge dele so pa po načrtih izdelali iz lesa. Uporabili so različne vrste lesa od masivnega hrastovega, javorjevega ali jesenovega lesa do vezane plošče. Edini del, ki so ga morali izdelati iz drugega materiala, je vetrobransko steklo, ki je iz lepljenega stekla, tako kot pri "pravih avtomobilih".

Tudi z ročno obdelavo

Projekt so sicer začeli z ročno narisanimi skicami, ki so jih potem dopolnili na računalnikih, pri delu pa so uporabili zelo različne tehnike, od stružnice CNC do povsem ročne obdelave, saj pogosto na drugačen način kakšnega predela sploh niso mogli doseči. Vprašali smo jih tudi, če so se pri delu soočili s kakšnimi težavami. Povedali so, da te niso bile posebno velike, če pa so že bile, pa so "morali malo skupaj stakniti glave" in so prišli do rešitve.

 | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Glede na to, da je avtomobil izdelan zelo solidno je seveda sledilo vprašanje, če bi ga lahko pripravili tudi za vožnje v cestnem prometu. Ne zares, saj bi ga morali za kaj takega še močno predelati in dodati vsaj varnostne elemente, kar pa ni mogoče.

Komentarjev 2
  • ode 08:12 23.junij 2019.

    Bolj spominja na Lado, kot na katrco, ki je bila lepo zaobjena. Sploh ni imela vogalov in ravnih površin.

  • Lola_Girdlestone 13:53 21.junij 2019.

    Google trenutno plačuje od 17.000 do 22.000 dolarjev za delo na spletu od doma. K tej dejavnosti sem se pridružil pred 2 meseci in v prvem mesecu te dejavnosti sem zaslužil 20544 $. Lahko rečem, da se je moje življenje ...prikaži več popolnoma izboljšalo! Preveri, kaj delam. obisk ...... ⇛⇛⇛⇛⇛⇛⇛ www.WebJob98.Com