Avto
2924 ogledov

Sodišče odločilo: Ljudje so kupili pola in plačali kot za passata

švicarski frank, evro, kredit Shutterstock
Zaradi najema kredita v švicarskih frankih so številni po odplačilu kredita močno preplačali svoja vozila. Zdaj lahko tožijo banke.

V zadevi Frank na Hrvaškem je ustavno sodišče februarja ovrglo vse tožbe sedmih hrvaških bank in potrdilo ničnost valutne klavzule in spremenljive obrestne mere v švicarskih frankih.

Nakup avtomobila preko interneta Avto Obdavčitev vozil po novem

To pomeni, da lahko 52.000 lastnikov vozil, kolikor jih je imelo leta 2010 nesrečo pri nakupu avtomobila v švicarskih frankih, toži banke in zahteva povrnitev preplačanega denarja ter zamudne obresti, brez kakršnegakoli tveganja poročanje Hrvaške narodne banke povzema specializirana avtomobilska revija Autoklub.

Najvišji sodni organ, kot je bilo objavljeno, "ni ugotovil kršitev ustavnih in konvencijskih pravic, na katere so banke opozarjale v ustavnih tožbah", kar je sago, ki je trajala devet let od začetka kolektivne tožbe.

Rabljen avto Avto Rabljeni avtomobili se dražijo

Nakup avtomobila | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Ni treba čakati na evropsko sodišče

Nekdanjim lastnikom avtomobilskih posojil v "švicarjih" gre v korist, da so svoja posojila odplačevali, preden je država Hrvaška leta 2016 sprejela zakon o konverziji, ki je posojilojemalcem omogočil, da so posojila v švicarskih frankih pretvorili v evrska po tečaju na dan najema, nato pa še v domačo valuto.

Nakup avtomobila preko interneta Avto Zato boste pri nas težko kupili avto preko spleta

Tako jim ni treba čakati na razsodbo evropskega sodišča, da bi bili prepričani o upravičenosti svojih zahtevkov, svoje banke pa lahko takoj zaprosijo za vrnitev preplačanega denarja na sodišču. To niso majhni zneski. Autoklub piše, da je povprečni lastnik kredita v švicarskih frankih na koncu avto plačal kar 30 odstotkov več, kot je bilo prvotno dogovorjeno z banko, približno 20 odstotkov preplačanega denarja pa je posledica nezakonito določene obrestne mere.

Kia stonic Avto Lidl v množično prodajo avtomobilov

Ljudje so torej kupovali Polo in plačevali Passata, še piše hrvaški avtomobilistični portal.
 

Komentarjev 4
  • rd2dmk2 09:19 11.marec 2021.

    torej naslov člannka je"ljudje so kupili pola in plačali kot za pasata". zdej pa vam jest postavim dve trditvi, prva je zgoraj napisana, druga je pa tale:" ljudje so vplačali pasata, pa dobili pola". mislim da je tu ogromna razlika, ...prikaži več, v prvem primeru, je to čist običajna praksa, vi si želite neko stvar in jo preplačate, samo da jo dobite, v drugem primeru pa je to čista goljufija, ni druge.

  • kapibara1 19:40 10.marec 2021.

    Cerka 80% najemnikov kreditov v švicarjih je špkulantov. Za kaj bi sedaj davkoplačevalci plačevali kredite drugim..

  • jaka9 12:40 10.marec 2021.

    V Sloveniji pa sodniki vrhovnega sodišča v Ljubljani - predvsem g. Zobec še kar ne želijo soditi primere CHF pošteno in po standardih EU. Slovenski sodniki še kar ščitijo interese tujih bank, ki so ogoljufale 100.00 Slovencev. Usatvno sodišče že ...prikaži večže od leta 2019 prikriva goljufije bankirjev in tako pomaga pri plenjenju Slovenskih družin. Upam, da si slovenski sodniki neželijo zakona ulice, ko bo ogoljufanim Slovencem prekipelo?