Avto
16 ogledov

Srbi izzivajo poškodbe in smrt

Otroci v avtu. Shutterstock
V Srbiji se v avtomobilih z varnostnim pasom pripne komaj nekaj nad polovico voznikov in sopotnikov, na zadnjih sedežih pa praktično nihče.

Kljub temu, da je varnostni pas osnovni in eden najpomembnejših zaščitnih elementov v avtomobilu, so nekateri "junaki" prepričani, da je pas v avtomobilu nebodigatreba, ki potnike kvečjemu žuli. In medtem ko se podatek o uporabi pasu v Sloveniji tako na prednjih kot zadnjih sedežih vse bolj izboljšuje, je srbska agencija za varnost v prometu pred dnevi objavila katastrofalni podatek, po katerem je v avtomobilih pripetih le 58 voznikov in sovoznikov ter komaj tri odstotke tistih, ki se vozijo na zadnjih sedežih. To velja tudi za otroke.

Anketa o pripetosti je bila izvedena lani v 25 največjih srbskih mestih na vzorcu prek 20.000 ljudi.

Bojijo se policije, nesreče ne

Še ena anketa, opravljena na začetku letošnjega leta prek spletne strani, je pokazala še slabše stanje. Tako se 48 odstotkov Srbov pripne le na prednjih sedežih, 15 odstotkov pa le, če na cesti srečajo policijo. 6,6 odstotka jih v pripenjanje ne prepriča nič, podoben odstotek pa se pripne le "na odprti cesti." Je pa nekoliko bolj spodbuden podatek, da se po tej anketi (verjetno je sodelovalo pretežno mlajše občinstvo) vedno pripne tako spredaj kot zadaj okoli 21 odstotkov ljudi.

V Srbiji bi pripeti varnostni pasovi na leto rešili vsaj 100 življenj in obvarovali pred nekaj tisoč težkimi poškodbami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.