Avto
14655 ogledov

Slovencem znani znamki avtov se slabo piše

Ssangyong korando Ssangyong
Znana znamka terenskih avtomobilov je uradno razglasila insolventnost.

Ssangyong je (spet) v najhujših težavah v svoji zgodovini. Južnokorejska znamka v lasti Mahindre se je znašla v slepi ulici, potem ko je prodaja zaradi koronakrize še dodatno padla, denarja za poslovanje zmanjkuje, njegova indijska večinska lastnica pa si že dlje časa neuspešno prizadeva prodati svoj 75-odstotni delež. 

Po poročanju medijev, tudi Automotive Newsa, bi moral Ssangyong v minulih dneh upnikom odplačati del kredita v višini več deset milijonov evrov, vendar tega ni storil. Namesto tega je v ponedeljek družba razglasila začetek insolvenčnega postopka. Ali to pomeni pot v stečaj in kakšna bo nadaljnja usoda proizvodnje in prodajne mreže, bo znano v prihodnjih tednih oziroma mesecih. Za zdaj v Evropi prodaja poteka normalno, čeprav so številke relativno nizke.

Ssangyong je v Sloveniji prisoten že več kot 30 let, takrat je bil znan njihov robustni terenec korando. Prav z derivatom jeepa se je leta 1974 tudi vse začelo. Ssangyong pa je po prelomu tisočletja ostal v glavah bolj ali manj le po nazivih za najgrše avtomobile, kar jih je mogoče kupiti na trgu. Kyrion, actyon, rodyus … Niso pomagali niti Mercedesovi motorji in ugodna cena.

Znamka je šla v bankrot in po rošadah lastnikov (tudi kitajskih) pristala v rokah indijske Mahindre, ki je želela z visokimi vlaganji in sodelovanjem z oblikovalskim studiem Pininfarine narediti iz Ssangyonga cenovno dostopno, a tehnološko moderno znamko. Tako so spomladi letos v Sloveniji začeli po razmeroma dostopni ceni poleg že od prej znanega suv modela tivoli prodajati povsem novo generacijo koranda. Imeli so ambiciozne cilje po razširitvi ponudbe še z drugimi modeli.

Uradna statistika v Sloveniji kaže, da je do konca novembra znamka pri nas po zaslugi spomladanskega prihoda koranda registrirala skupaj 65 avtov, od julija naprej pa le še enega. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • romy 10:36 22.december 2020.

    fest...kaj si ga drgneš??

  • gregor51 09:08 22.december 2020.

    če je pa to znana znamka sem pa jaz papež

  • festwatab 07:31 22.december 2020.

    www︎.︎mayito︆.︆net - oddličen prrojekt za odrrasle, ki želikko najti partnerja za sseks