Avto
37 ogledov

Stari tramvaji bodo bolj udobni

Tramvaj BASF
Mestna občina Bonn se z finančno krizo obnaša na svoj način varčevanja. Z obsežnim projektom modernizacije tramvajev s peno Basotect bo prebivalcem omogočila udobnejši javni prevoz, tako starih tramvajev bo ne bo treba zamenjati z novimi.

Melaminska pena zaradi ugodne kombinacije lastnosti in strukture z odprtimi porami omogoča učinkovito zvočno in toplotno izolacijo. V mestu Bonn v zahodni Nemčiji bodo v naslednjih nekaj letih s peno modernizirali 25 starih tramvajev. Vodja projekta Alexander Wingen iz mestne občine Bonn je ob tem povedal: »V zadnjih letih so se cene novih vozil naglo dvignile. Stari tramvaji so še vedno uporabni, zato smo se odločili, da jih moderniziramo in opremimo z najnovejšo tehnologijo.«

Za večje udobje v javnem prometu

Melaminska pena je zahvaljujoč njeni strukturi z odprtimi porami odlična pri absorbiranju vibracij, ki jih povzroča večkraten odboj zvoka od površine. Zaradi zmanjšanja vibracij in hrupa v vozilu potniki potujejo v bolj tihem in udobnem okolju. Nizka termalna prevodnost pene zagotavlja dobro toplotno izolacijo, njena majhna teža, le 9 kilogramov na kubični meter, pa pripomore k zmanjšanju teže celotnega vozila.

Vsako vozilo bo obloženo z okoli 150 kvadratnimi metri pene, debeline treh centimetrov. Voznikova kabina pa bo poleg pene obložena tudi z dodatno aluminijasto plastjo. Mestna občina načrtuje obnovo treh tramvajev na leto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.