Avto
30467 ogledov

Ste izpit položili v prvo? Ne hvalite se ...

Vozniški izpit Andrej Leban
Če ste morali izpit za voznika delati več kot enkrat, je to morda znak, da ste nadpovprečno pametni.

Marsikdo se pohvali, da je naredil vozniški izpit v prvem poskusu. A bi to morda morali zamolčati, sklepa raziskava, ki jo je izdelala britanska zavarovalna hiša Privilege DriveXpert. 

Analizirali so pot do izpita pri 1.564 ljudeh in primerjali njihovo današnjo izobrazbo. Ugotovitve so kar zanimive. Med tistimi, ki se ne morejo pohvaliti z zaključeno srednjo šolo, jih je 59 odstotkov izpit opravilo v prvem poskusu. Takšnih z zaključeno srednjo šolo pa je le 51 odstotkov.

Z višjimi nazivi izobrazbe je uspešnost opravljanja vozniškega izpita v prvem poskusu le še padala - pri tistih z opravljeno diplomo se je povprečje znižalo na 48 odstotkov, medtem ko je bila pri takšnih z magisterijem ali doktoratom uspešnost v času pridobivanja izpita le še 47-odstotna. 

Psihologi si rezultate razlagajo s tem, da so manj izobraženi ljudje v vsakodnevnem življenju bolj podvrženi raznim fizičnim preizkušnjam, kjer pride pri reševanju nekega problema v ospredje dobra motorika in koordinacija oči ter rok. Na drugi strani so bolj izobraženi vajeni preveč razmišljati in teorizirati o nalogi, ki so jo dobili. 

Statistika je še pokazala, da so med bolj izobraženimi v prednosti glede vozniškega izpita tisti, ki so dobri v naravoslovju in matematiki. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • darko53 20:09 09.april 2018.

    Potem je pa svizec zavil čokolado😆

  • NeAnonimni 13:21 14.avgust 2017.

    Kaj pa teorijo?

  • Avatar gujdek
    gujdek 11:03 14.avgust 2017.

    Jaz sem do sedaj padel že 9 krat in še vedno padam. Ali je to skriti znak, da nisem kreten...?