Avto
32 ogledov

Superb poln novih trikov

Škoda superb
1/5
Škoda
Škoda bo v Šanghaju na Kitajskem 19. aprila razkrila prenovljeni superb s spremenjenim dizajnom, svežo in prostornejšo notranjostjo, manjšo porabo in novimi tehničnimi rešitvami.

Škoda modelsko ofenzivo nadaljuje s prenovo modelov superb in superb combi. Oba bosta svetovni javnosti premierno predstavljena 19. aprila v Šanghaju, na predvečer avtomobilskega salona Shanghai Motorshow.

Prvič z biksenonskimi žarometi

Paradna konja znamke škoda sta dobila svež dizajn, sprednjega dela in zadka. Sprednji del vozila, ki je do A-stebričkov oblikovan povsem na novo, je dobil širšo mrežo hladilnika, logotip vozila, meglenke, odbijač, sprednja blatnika in pokrov motornega prostora. V celoti so preoblikovani sprednji žarometi, za modelsko serijo superb so zdaj prvič v ponudbi tudi biksenonski žarometi z integriranimi dnevnimi LED-lučmi. Zadek limuzine in karavana ima povsem novo obliko, ki jo zaznamujejo čiste linije, skladnost in natančnost. Nova je grafična zasnova luči. Obliko črke C prvič tvorijo trije pasovi svetlečih diod. Med prepoznavne elemente sodita tudi dva trikotna elementa v pokrovu prtljažnika. Karoserija je lahko po novem kovinsko siva in mesečevo bela. Program platišč vključuje nova aluminijasta platišča s premerom od 16 do 18 palcev.


Za notranjost je zdaj skupaj z novimi 3- in 4-krakimi volani na voljo kar devet različnih izvedb volanov. Novi so materiali in sedežne prevleke pa tudi dekorativni elementi. Za najprestižnejšo izvedbo opreme škoda superb L&K je na voljo nova barvna kombinacija za notranjost: rjava-slonokoščena.

Zmanjšali porabo

Posamezni pogonski agregati so za več kot 19 odstotkov varčnejši kot aktualni. K temu prispevata sistem start-stop in regeneracija zavorne energije, s katerima bodo v prihodnje v državah EU opremljeni vsi superbovi dizelski motorji pa tudi osnovni bencinski motor 1,4 TSI z močjo 92 kW. Izvedba superb greenLine porabi 4,2 litra dizelskega goriva na 100 km, kar ustreza emisiji CO2 109 g/km. Dizelski motor 2,0 TDI z močjo 103 kW je v izvedbi s pogonom 4x4 kombiniran z ročnim menjalnikom, zmogljivejša različica 2,0 TDI s 125 kW in štirikolesnim pogonom pa je zdaj prvič na voljo v kombinaciji s šeststopenjskim menjalnikom z dvojno sklopko DSG.

Še več prostora za noge in prtljago

Zaščitni znak superba ostaja prostornost za noge na zadnji klopi in volumen prtljažnika. V limuzini meri 595 litrov, v combiju pa kar 633 litrov – obe vrednosti imata oznako 'best-in-class'. Če podremo zadnjo sedežno klop, se prostornina prtljažnika poveča na 1.700 oziroma 1.865 litrov.

Med domiselnimi praktičnimi rešitvami izpostavljamo v vratih nameščen dežnik za voznika ali potnike. Med 'simply clever' rešitve šteje tudi sistem pokrova prtljažnika twindoor. Po zaslugi te rešitve, ki jo je patentirala Škoda, lahko pokrov prtljažnika dvignemo v dveh stopnjah: odpremo lahko samo pokrov nad prtljažnim prostorom ali pa celotni zadnji pokrov, vključno z zadnjim steklom. Upravljanje tega sistema bo v prihodnje še enostavnejše: zdaj ima vsak način odpiranja svojo tipko. Doslej se je za odpiranje namreč uporabljala ena preklopna tipka.

Tu so še večnamenski predal jumbo box v sredinski konzoli, predali v vratih in pod sovoznikovim sedežem, praktični predal za očala in predal v sredinskem naslonu za roke na zadnji sedežni klopi. Praktične rešitve, na primer opcijsko dvojno prtljažno dno, predali s ključavnico, kaveljčki za vrečke ali torbice, pritrdilni obročki in opcijske prtljažne mreže, so namenili tudi prtljažniku.

Tudi parkirni asistent

Za limuzino in combi je zdaj prvič na voljo parkirni sistem s krmilno avtomatiko automatic parking assistant. Novi sistem vozniku pomaga pri parkiranju in izvozu s parkirnega mesta ne le v vzdolžni smeri, temveč tudi pri vzvratnem parkiranju v prečni smeri pod pravim kotom. Na seznamu komfortne opreme za novi superb najdemo še električno pomično strešno okno z integriranimi sončnimi celicami za limuzino oz. električno panoramsko stekleno strešno okno za combi, sistem za avtomatsko odklepanje in zagon vozila KESSY, klimatsko napravo ter štiri sodobne radijske in navigacijske sisteme: vse do najbolj izpopolnjene navigacije columbus s 6,5-palčnim barvnim zaslonom na dotik in integriranim trdim diskom s kapaciteto 30 GB.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.