Avto
739 ogledov

Tako kaznujejo tovornjakarje, ki goljufajo s tahografi

Nadzor tovornjakov Boštjan Paušer/Kamion&Bus
Glede na to, na koliko primerov goljufij s tahografi naletijo naši organi pregona pri nadzoru tovornjakarjev, si velja pogledati primer iz Velike Britanije, kjer do goljufov ne poznajo milosti.

Sodišče v Nottingham Crownu je obsodilo Andrzeta Golawskega, poljskega tovornjakarja, kar na osemmesečno zaporno kazen in prepvoed vožnje po cestah v Veliki Britaniji za 11 mesecev, čeprav je priznal, da je uporabljal instrument, ki je potvarjal zapis na tahografu. Tahograf je obvezna naprava v vsakem tovornjaku, ki dokazuje, da voznik spoštuje zapovedane predpise o počitku in hitrosti. 

Ko je specializirana enota pregledala 40-tonski vlačilec Poljaka, je našla napravo, ki je poneverjala podatke za tahograf. A hkrati je ta naprava tudi onemogočila omejevalnik hitrosti in vplivala na sistema zaviranja ABS in EBS, ki skrbita za kar najbolj učinkovito zavorno pot, poroča portal Commercial Motor.

Sodišče ni poznalo milosti in je Poljaka strogo kaznovalo, podobno kot že njegova dva kolega iz iste prevozniške družbe, ki sta priznala krivdo in že bila obsojena. Sojenje čaka še četrtega voznika, ki pa ni želel priznati krivde. 

PREBERITE ŠE: 

Komentarjev 3
  • romzy2 21:29 14.maj 2017.

    Se strinjam Klavdijo,kazni za prekrške poklicnih voznikov v SLO so primerne in najvišje v EU,za voznike osebnih vozil pa preveč tolerantne in predvsem nevzgojne;sam pristop temelji samo na inkasantstvu,to je pa daleč od vzgoje odgovornih in tolerantnih voznikov na cestah.

  • Klavdijo Sever 17:23 13.maj 2017.

    romy pri nas so še višje kazni ti garantiram tudi več kot 40000 tisoč eur kazni za šoferja in firmo bog nedaj da kako nesrečo narediš gre šofer še več sedet,ena najbolj strogih zakonodaj in kontrol v uvropi sploh za ...prikaži veča poklicne šoferje,za osebne se pa strinjam da je še premila in premalo kontrol glede kaj počnejo pri nas po cestah...

  • romy 10:22 13.maj 2017.

    pri nas žal tega ne bo,ker imamo zelo slabo,milo zakonodajo in bodo nepotrebne nesreče,žal tudi žrtve..