Avto
8152 ogledov

Tatovi na avtocestah in počivališčih vse bolj domiselni

Prazna pnevmatika in kit za popravilo Saša Despot
Tatiči se na avtocestah poslužujejo najrazličnejših taktik. Policisti razkrivajo njihove trike.

Samo jeseniški policisti so po pisanju STA v mesecu juliju obravnavali štiri vlome in dva poskusa vloma v vozila na avtocestnem počivališču Hrušica. Storilci so vlamljali ponoči, tudi če so lastniki spali v vozilu. Pretežno so vlamljali v avtodome. Policisti ob tem pozivajo k previdnosti. "Lastniki naj zaklepajo vozila in naj ne puščajo vrednejših predmetov na vidnih mestih," svetujejo na policiji, kjer opozarjajo, da s tatvinami storilci pogosto povzročili materialno škodo, saj so v vseh naštetih primerih vlomili skozi vrata.

V vseh štirih primerih so bili oškodovani tujci. A bi tarča tovrstnih tatvin lahko bili tudi Slovenci doma ali v tujini, so opozorili na policiji. Policisti sporočajo, da so že poostrili kontrole na avtocestnih počivališčih. Ob tem pa lastnike pozivajo k večji previdnosti in razkrivajo taktike in trike, ki jih uporabljajo tatiči na avtocestnih počivališčih.

Tatvina | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Policisti voznikom svetujejo, naj med postanki na avtocestnih počivališčih ves čas nadzirajo svoje vozilo in predmete v njem. Če se od vozila oddaljijo, ga naj zaklenejo in naj ne puščajo vrednejših predmetov na vidnih mestih. Priporočajo tudi, da osebne dokumente in denar hranijo v več torbah oz. denarnicah, saj tako v primeru tatvine ne izgubijo vsega.

Voznikom svetujejo, naj ne parkirajo na oddaljenih mestih večjih počivališč. Bolje je parkirati na osvetljenih delih počivališč. Priporočljiva je tudi uporaba avto alarmnih sistemov.

policija Slovenija zaščitne maske | Avtor: Profimedia Profimedia

Prodajajo, luknjajo, kradejo ...

  • Tujci na avtocestnih počivališčih pozornost drugih udeležencev v prometu pritegnejo s prodajo lažnega blaga, ponaredkov (lažen zlat nakit iz medenine), pri tem pa omenjeno situacijo izkoristijo za to, da iz vozil odtujijo predmete, kot so torbice, denarnice, prenosni telefoni ipd.
  • Storilci na počivališču ali na bencinskem servisu preluknjajo pnevmatiko na vozilu oškodovanca in se kasneje, ko se oškodovanec nekaj kilometrov naprej na avtocesti ustavi zaradi izpraznjene pnevmatike, pripeljejo za njim in mu ponudijo pomoč, izvršijo tatvino iz vozila.
  • Storilci pogosto izkoristijo odsotnost voznikov osebnih ali tovornih vozil tako, da vlomijo v vozila in kabine tovornih vozil in iz njih odtujijo različne predmete. Nekatera kazniva dejanja pa so bila izvršena, medtem ko so vozniki počivali v svojih vozilih.
  • Običajno navedena kazniva dejanja izvršuje več storilcev hkrati, njihove naloge pa so pri tem deljene. Pogosto tovrstna kazniva dejanja izvršujejo tuji državljani različnih narodnosti. Kot žrtve kaznivih dejanj se pojavljajo tako državljani Slovenije kot tudi tujci, ki potujejo skozi Slovenijo.
  • Storilci so ob cestah nastavili otroški sedež s plastično lutko dojenčka v njem in čakali, da bi nekdo ustavil in pomagal zapuščenemu dojenčku. Ko je žrtev izstopila iz avtomobila, so jo obkrožili in okradli.
Komentarjev 8
  • mph 10:56 03.avgust 2020.

    Policijo pa vidiš kje na avtocesti 1 na 10 let. Nič čudnega.

  • jakec1575 10:10 03.avgust 2020.

    romi so manjsina, ampak kriminalec je pa kriminalec. in duhca ste ze zdavnaj izpustili iz stekleničke.

  • jakec1575 10:08 03.avgust 2020.

    jaz ne razumem, zakaj policija ne najame en avtodom in malo ponoci testira razlicna pocivalisca. Pi*da za place je, za akcijo, ki bi kupila mir za par mesecev pa ne. isto za avtomobile. namještalke potem pa udri, vkleni in pusti ...prikaži več lezat na asfaltu kaksno uro. a je res to tako tezko??