Avto
337 ogledov

Te dni številni vozniki iščejo isto stvar - odprtino za vitreks

Tekočina za pranje stekel Profimedias
Ste med vozniki, ki vam brisalci drsajo na suho? Niste edini.

"Bencinske črpalke so bile zjutraj polne avtov z odprtimi motornimi pokrovi. Vsi so v avte točili zimsko tekočino za pranje stekla," je o jutranjem prizoru na nizke temperature nepripravljenih voznikov ob avtocesti povedal znanec. "Nekateri so pa so imeli še dodatno težavo, saj jim je voda povsem zamrznila in niso mogli čistiti stekla."

Kako se rešiti iz zagate v takšnih primerih? Bo zadostovalo, da v rezervoarček nalijemo zimsko sredstvo in odpeljemo, koncentrat pa bo že raztalil vodo v posodi?

Praviloma ne. "Fizike se ne da pretentati," pravi Janez Žužek, vodja poslovne enote AMZS Ljubljana. "Vsa napeljava se mora odtaliti. Potrebno je vedeti, da so cevke, ki vodijo iz rezervoarja do šob za pranje, zelo tanke in običajna voda v njih zelo hitro zamrzne."

Najbolj in včasih edini učinkovit nasvet je torej, da z avtom zapeljemo nekam na toplo, bodisi v garažo ali delavnico, kjer se bo celotna napeljava toliko ogrela, da se bo led raztalil. 

Izogibajte se vroči vodi

Marsikdo na mrzlo jutro ugotavlja, da iz šob ne priteče tekočina, morda kdo dobi idejo, da bi jih zato polival z vročo vodo. "Odsvetujem," pravi Žužek, saj je ponavadi problem v zamrznjeni napeljavi, ne šobah. "Vroča voda pa lahko povzroči poškodbe na steklu zaradi temperaturnega šoka." Seveda pa je potrebno tudi odstraniti sneg in led, ki morebiti zakrivata šobe.

Strokovnjak AMZS opozarja tudi na pravilno pripravo zimske tekočine za pranje. Koncentrat, ki se ga kupi v trgovini ali na črpalkah, praviloma zdrži zelo nizke temperature, tudi do -30 stopinj. Ker takšnega polarnega mraza ne gre pričakovati, poraba tekočine pozimi pa je zaradi stalno prisotne umazanije velikanska, je smiselno tekočino zmešati z vodo po navodilih z embalaže.

A je potrebno upoštevati, da so temperature med vožnjo lahko precej nižje kot pri mirujočem avtu, zato pretirano razredčevanje lahko spet povzroča zmrzovanje. "Priporočam mešanico 2:1 v prid koncentrata," pravi Žužek, kar bi moralo zadostovati za vsaj okoli -15 stopinj. Razmerje 1:1 zadosti nekako do -10 stopinj in je že lahko na meji. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • kapibara 08:31 06.januar 2016.

    Ne nekdo pogruntal.. nekateri je(osnove fizikalije) sploh nemaju..

  • titty 14:05 05.januar 2016.

    STF: Glede na to kako obvladaš slovenščino, je bolje da ne pišeš komentarjev.

  • STF 13:39 05.januar 2016.

    Nekdo ki ne ve kje se natoci cistilo za steklo ne bi smel meti ispita. Ce ni sposoben nekega tako enostavnega opravila je psiholosko nesposoben za veliko vecje obremenitve voznje.