Avto
139 ogledov

Tesla že sestavlja model Y

Tesla Y Tesla
Tesla je pokazal delček podobe novega kompaktnega suva z imenom model Y. Elon Musk je napovedal tudi gradnjo nove tovarne in priznal, da je pri modelu X storil veliko napako. Medtem je Tesla prehitel znamko Porsche.

Pri Tesli stroji in možgani delajo s polno paro. Model 3 še čaka na začetek serijske proizvodnje, septembra bodo predstavili že poltovornjaka, snujejo tudi pravega električnega tovornjaka, sedaj pa je vodja znamke Elon Musk pokazal že prve detajle modela Y. Šlo bo za kompaktnega suva, ki bo precej cenejši od modela X in bo električni konkurent premijskim znamkam v tem cvetočem velikostnem razredu. Kaj več kot zakrite silhuete doslej niso pokazali, razkrili naj bi ga prihodnje leto. Avto naj bi bil v serijski podobi na cesti leta 2019. Musk je po pisanju Carscoopa pojasnil, da bo narejen na lastni platformi in ne na platformi modela 3.

Še ena odmevna napoved je, da bodo model Y izdelovali v povsem novi tovarni, saj zdajšnja v Fremontu preprosto poka po šivih. “Oni dan smo imeli dobesedno spopad zaradi pomanjkanja parkirnih mest,” je ponazoril Musk, ki pa bo proizvodnjo verjetno zadržal v ZDA.

Pri modelu X so zgrešili že na začetku

Ustanovitelj Tesle se je razgovoril tudi o obstoječem večjemu suvu, modelu X in priznal, da so pri njem storili napako. Primerjal ga je s Fabergejevim jajcem - ne dobesedno zaradi oblike, temveč zaradi kompleksnosti in pretiranih možnosti konfiguracij. “Napačno je bilo, da smo skušali dizajn za model X postaviti na platformo modela S. Bilo bi  precej bolje, da bi naredili suva tako, kot mora suv izgledati in naredili limuzino tako, kot mora limuzina izgledati. Sicer zgolj skušaš nekaj stlačiti nekam, kamor nima smisla.”

Pred Porschejem

Po najnovejši lestvici Brandz Top 100, ki jo tradicionalno pripravlja raziskovalna in vplivna agencija Kantar Millward Brown, je najbolj vredna avtomobilska znamka na svetu še naprej Toyota, ki “tehta” kar 25,5 milijard evrov. To mesto zaseda že 10 od zadnjih 12 let. Sledita znamki BMW in Mercedes-Benz. Največji skok na lestvici pa je uspel Tesli, ki se je z lanskega 10. mesta povzpela na 8. in potisnila pod seboj tako znamki Land Rover kot Porsche. “Zgodba Tesle je zelo zanimiva, saj ne gre le za avte, ki jih ponuja ta hip, temveč gre tudi za obljube o prihodnosti,” so pojasnili pri Kantar Millward Brown za Automotive News.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • mitjap 11:17 08.junij 2017.

    "snujejo tudi pravega električnega tovornjaka" -> "snujejo tudi pravi električni tovornjak"