Avto
39771 ogledov

Test zimskih gum 2017- katere so najboljše?

Vulkanizer
1/2
Saša Despot
AMZS test zimskih pnevmatik za leto 2017 je razkril številne zanimivosti. Katere so najboljše gume?

Ob nakupu zimskih pnevmatik morate biti pozorni na ustrezno dimenzijo, hitrostni razred in nosilnost pnevmatike. Vsi morajo ustrezati predpisom, ki jih je podal proizvajalec vozila in so navedeni v homologacijskem kartončku (izjavi o ustreznosti). 

Revoz Avto Ni pravilo, da imata dva enaka nova avtomobila enake pnevmatike

Nižji srednji razred in športni terenci ter križanci

Vozniki se morajo zavedati prednosti in pomanjkljivosti zimskih pnevmatik, zato velja pri nakupu upoštevati tudi neodvisne teste. Pri AMZS in partnerskih organizacijah po Evropi so opravili tradicionalni test zimskih pnevmatik za prihajajočo sezono. Avtoklubi vsako leto testirajo dve različni dimenziji pnevmatik, tokrat pa so vzeli v precep dimenziji 195/65 R 15 T, ki jih uporabljajo večinoma po nekaj let stari avtomobili nižjega srednjega razreda, ter dimenzijo 215/65 R 16 H, ki jih potrebujejo lastniki vse bolj popularnih križancev in športnih terencev.

Zasnežena cesta Test pnevmatik Avto So celoletne pnevmatike že dovolj dobre?

"Iz leta v leto poskušamo zajeti čim večji spekter avtomobilov, tudi takih, ki jih prejšnja leta nismo zajeli. Tudi zdaj smo se osredotočili na najbolj razširjena vozila, kot so vozila v golfovem razredu in večje dimenzije, za cestne terence," pojasni urednik Motorevije Blaž Poženel in dodaja, da so tudi zato pnevmatike na snegu testirali z VW golfom in VW tiguanom.

avto 04.10.2011 menjava avtomobilskih gum pnevmatik, vulkanizerstvo Span Brezovi ZIMSKE PNEVMATIKE Avto Kako neodvisni testi vplivajo na nakup pnevmatike?

Slovenska pnevmatika odlična na snegu

Kot vsako leto je bilo tudi letos nekaj presenečenj, v Savi pa potrjujejo, da izdelujejo dobre pnevmatike za vožnjo po snegu. "To, da avtoklubi testirajo Savine pnevmatike, je želja AMZS Slovenije. Tudi letos se je Savina pnevmatika izkazala za zelo dobro na snegu, pnevmatika manjših dimenzij pa je dobra na snegu in ima manjše pomanjkljivosti na suhi in tudi mokri cesti," pravi Poženel.

Continental pnevmatike Kupil vrhunske pnevmatike Avto Imam vrhunske pnevmatike, zakaj nisem zadovoljen?

Pnevmatike namreč testirajo tako na suhi kot na mokri cesti, na snegu in ledu, preverjajo obrabo in porabo goriva. Skupek vsega prinese končno oceno in razkrije, katere pnevmatike so najbolj uravnotežene, letos je le ena pnevmatika dobila oceno neprimerno. Spet se je potrdilo, da so za vožnjo v zimskih razmerah primerne le kakovostne zimske pnevmatike.

AMZS test pnevmatik | Avtor: AMZS AMZS

V primeru testiranja manjše dimenzije 195/65 R 15 T so preverili 16 različnih pnevmatik, od tega so tri ocenili z oceno dobro, 12 z zadovoljivo eno pa so ocenili z oceno pomanjkljivo. Nobena pnevmatika ni dobila ocene slabo.

Najbolj uravnotežene so pnevmatike: Continental wintercontact TS 860, esa-tecar super grip 9 in kleber HP3. Oceno pomanjkljivo je dobila Semperitova pnevmatika master-grip 2, za katero ocenjevalci pravijo, da ima slabe lastnosti na suhi cesti.

Audi Q7 DODATNI STROŠKI Avto Pnevmatike vas bodo vedno bolj udarile po žepu

Ene pnevmatike ne priporočajo

Pri večjih pnevmatikah 215/65 R 16 H je bilo prav tako na testu 16 pnevmatik. Zgolj ena pnevmatika, Dunlopova pnevmatika winter sport5, ki se je izkazala za uravnoteženo v vseh pogojih, še posebej pa je dobra na mokri cesti, je dobila oceno dobro. 14 pnevmatik, med njimi tudi Savina eskimo HP2, je dobilo oceno zadovoljivo. Nankanova zimska pnevmatika snow SV-2, ki ima ob oznaki M+S tudi znak snežinke, je kot edina dobila oceno slabo in je ne priporočajo za nakup. Pri Motoreviji opozarjajo, da je to zgolj še en dokaz več, da zgolj oznakam ne gre zaupati.

Test zimskih pnevmatik 2017. | Avtor: AMZS AMZS

Vseeno pa tudi nekatere kitajske znamke pnevmatik kažejo napredek. Enega največjih simbolov italijanske industrije Pirelli je pred dvema letoma prevzela korporacija China National Chemical (ChinaChem), ki je v lasti kitajske države. Kitajci si od posla obetajo veliko, saj so na ta način prišli do tehnologije za izdelavo premium pnevmatik. Poženel pravi, da so Kitajci s tem, ko so kupili Pirelli, prevzeli tehnologijo in ljudi, napredek pa je že zaznaven. "Pred nekaj leti so bili Kitajci zares slabi, sedaj se vidi izboljšanje, ni pa še vse brezhibno. Na to nakazuje tudi naš test, kjer je bila ena od kitajskih pnevmatik zaradi slabih lastnosti edina, ki je ne bi priporočili za nakup."

pnevmatike Avto Cene kavčuka poskočile za 115 odstotkov in podražile pnevmatike

Več o testu zimskih pnevmatik za leto 2017 si lahko preberete v Motoreviji.

Komentarjev 1
  • s4turn 18:49 28.september 2017.

    Pridruži se širši množici Slovencev tudi ti in pomagaj eSloveniji na poti proti globalni dominaciji! Trenutno nam najbolj nagajajo Bolgari in Hrvatje, ter bi potrebovali vsakršno pomoč! Pridi in pomagaj, ne bo ti žal! https://www.edominations.com/si/register/28606