Avto > Testi
5290 ogledov

Ne, to ni nov passat, to je arteon shooting brake

VW Arteon Shooting Brake
1/31
Saša Despot
Je to novi passat? Čeprav že dolgo nima niti imena passat, niti črke CC v imenu, ga še vedno marsikdo zamenjuje s passatom. Zdaj tudi variant ni, je shooting brake. Torej atraktiven kupe s karavanskim zadkom, ki stavi na uporabnost in športnost. Preizkusili smo volkswagen arteona shooting brake.

Arteon želi svoj prostor pod soncem upravičiti z dodatnim odmikom od modela, s katerim so ga doslej vsi primerjali, passatom.

Herbert Diess Šef Volkswagna Avto Šef Volkswagna: "Pripravite se na pomemben preobrat"

Da bi Volkswagnov model to dosegel, oziroma da bi na arteona trg zares začel gledati kot na pravega premijskega izzivalca BMW serije 3, audija A4 ali mercedesa razreda C, je od zdaj na razpolago tudi kot karavan. Pardon, shooting brake, ki svoje upe polaga v izzivalen dizajn, prostorno kabino in prtljažnik, še bolj pa v vozne lastnosti, saj gre na eni strani za udoben potovalnik, ki zna uslišati tudi dinamične voznikove želje.

VW Arteon Shooting Brake | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Arteon je pravzaprav Volkswagnov odgovor na trg vozil srednjega razreda, v katerega spada tudi passat, ki ima skoraj polovičen tržni delež v tem razredu. A želijo Nemci z arteonom shooting brake v tem razredu prepričati kupce, ki ga zapušča zaradi SUV vozil.

Arteon shooting brake je vsekakor treba videti v živo. Na vseh fotografijah vsekakor ni videti tako elegantno in pompozno, kot, ko ga vidite na lastne oči. Na testu se je okoli vozila sukalo kar precej radovednežev.

VW Arteon Shooting Brake | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Pri pogledu od spredaj privlači z osvetljeno prečno tirnico na rešetki hladilnika in dolgim ter in širokim pokrovom motorja, značilnim za limuzine. Nasprotno, dinamično padajoči zadnji del, ki je dodatno zaključen s strešnim spojlerjem, zagotavlja športni videz, ki ga še izboljšujejo ne povsem značilno naprej nagnjeni C-stebrički in ozke, vodoravno usmerjene luči.

Volkswagen ID.4 Avto Volkswagen ID.4 s svetovno novostjo kmalu v Sloveniji

Dolga medosna razdalja - 2.84 metra - v praksi prinaša veliko prostora v kabini, kar najbolj preseneča pa je, da je kljub spuščajoči strehi dovolj prostora za glave tudi višje raslih na zadnjih sedežih. Medtem, ko je prostora za noge na pretek. Spredaj sta sedeža električno pomična, izredno udobna, zaradi uporabe alkantare in mikrofibre pa prijetna tudi na dotik.

VW Arteon Shooting Brake | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Zadovoljni bi morali biti tudi tisti, ki res veliko časa preživijo za volanom. Prtljažnik za ta razred vozil ponuja le povprečno prostornino (585 litrov), a je vseeno zasnovan uporabno in je brez težav družinski avto tudi za tiste, ki radi s seboj na dopust peljete še kaj več kot le vsak svoj kovček. Prav tako je razmeroma visok nakladalni rob, tudi vhodna odprtina ni ena največjih.

Volkswagen ID.6 ID.6 Avto Ministrstvo razkrilo volkswagen ID.6, električni avto za družine

Če se osredotočimo na razred višje, torej k premijskim znamkam, je zaznavna kakovost prav gotovo na ravni koncernskega Audija. Kupec si lahko omisli prijetno ambientalno osvetlitev, velik head-up zaslon, dobre digitalne merilnike. Zato pa se opazi, da arteon ni zadnji izdelek, saj je še vedno občutno več stikal kot v električnem ID.3, pa tudi osmem golfu, ki sta izgubila tudi klasično ročico samodejnega menjalnika.

VW Arteon Shooting Brake | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Arteon je pravzaprav prenovljen model, ki je ob prenovi prejel še uporabnejšo shooting brake različico (od prej je na voljo kot kupe). Voznik ima pred seboj digitalni kokpit s tremi osnovnimi in prilagodljivim zaslonom za volanom, nov pa je tudi večnamenski volan, ki je opremljen s sledilnimi ploščicami in kapacitivnimi senzorji, s pomočjo katerih vozilo prepoznava, ali imate med vožnjo roke na volanu in vas kljub vklopljenemu pametnemu tempomatu opozarja, da primete volan. To je pametno s strani Volkswagna, ki je tudi v arteonu ponudil delno avtonomno vožnjo. Do hitrosti 210 km/h zmore ob pomoči radarjev in senzorjev ter zmogljivega računalnika marsikaj tudi sam.

VW Golf Preizkus Avto Obrnite kot hočete, "slovenceljski" golf še vedno odličen

Prenovljen je seznam raznih asistenčnih sistemov, tako da ima zdaj arteon vgrajene praktično vse zadnje tehnologije, ki jih uporabljajo pri znamki. Tudi zadnjo generacijo infotainment naprave, pogled štirih kamer ali že omenjenega naprednega asistenta za polsamodejno vožnjo. 

Renault Clio LPG Poreklo avtov pri nas Avto Kje v Sloveniji so najbolj nori na "nemce", kje na "francoze" in "japonce"?

V osrednjem delu armaturne plošče je popolnoma preoblikovan izbirnik za samodejno - v našem primeru tripodročno - klimatsko napravo, medtem ko sta klasične gumbe zamenjala drsnika. Slednji so v modi, a se je tudi v arteonu izkazalo, da tako kot drugje, niso preveč izvirni ali praktični. Vrtenje gumba je bolj učinkovito in manj zamudno.

VW Arteon Shooting Brake | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Nad klimatsko napravo je informacijsko-zabavni zaslon z diagonalo 8 ali 9,2 palca. Videli smo tudi že večje zaslone v manjših avtomobilih. Nas pa zato razvajal res dober zvočni sistem s podpisom Harman Kardon.

We score aplikacija Nogomet v golfu Avto Golf vam odslej sporoča, ko vaša ekipa zadane gol

Ker je arteon namenjen v poslovno in zasebno rabo, v prvi vrsti pa za daljše poti, je izbira motorja zelo pomembna. Preizkusili so dvolitrski dizel z močjo 147 kW (200 KM), v kombinaciji s 7-stopenjskim samodejnim DSG menjalnikom, ki v arteonu prihaja serijsko.
Čeprav gre za zmogljivo vozilo, smo pri primestni vožnji porabili komaj dobrih pet litrov plinskega olja na 100 kilometrov, na avtocesti in v mestu dobrih sedem litrov.

VW Arteon Shooting Brake | Avtor: Saša Despot Saša Despot

V kombinaciji z velikim rezervoarjem to pomeni, da lahko z enim polnjenjem goriva naredite krepko več kot 1.000 kilometrov. In prav to je ena od stvari, ki bi jih pričakovali od velikega in razkošnega shooting braka, zasnovanega za dolge vožnje.

Motor ni samo varčen, ampak ima zahvaljujoč vgrajeni tehnologiji z dvojnim katalizatorjem tudi nizke emisije dušikovega oksida (NOx). To pa zato, ker je eden nameščen blizu motorja, druga pa v izpušni cevi. Prvi hitreje doseže optimalno delovno temperaturo, ker vanj vstopajo bistveno bolj vroči plini, drugi pa je učinkovitejši pri večjih obremenitvah motorja.

VW Arteon Shooting Brake | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Na poti se je arteon shooting brake izkazal za izjemno udoben avtomobil, tudi na račun velike medosne razdalje in sorazmerno nizkega težišča. Zato tudi večja koles bistveno niso vplivala na udobje, hkrati pa je stabilen tudi ob bolj dinamičnih krivuljah v ovinkih. Nagibanja je resnično malo. Če imate še prilagodljive blažilnike DCC, pa sploh ne bo težav. Še vedno pa je v mrzlih jutrih z malo glasnejšim »vdihom« pokazal, da je pod motornim pokrovom dizel, čeprav, ko se ogreje, gre za zelo uglajen avtomobil.
Samodejni menjalnik je dovolj hiter, na križišču ne "spi", pokaže tudi nekaj »športne« žilice. 

VW Arteon Shooting Brake | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Pod črto - arteon shooting brake je lepotec v paleti Volkswagnovih vozil. Ponuja vse prednosti, ki jih pričakujete od avtomobila, zasnovanega za dolga potovanja - je prostoren, udoben, dobro zvočno izoliran in poraba goriva je majhna. Prtljažnik bi lahko bil še večji, na koncu pa je treba zanj tudi odšteti primerno vsoto denarja.

Podatki o avtomobilu: Volkswagen Arteon Shootingbrake 2.0 TDI 4Motion
Motor: turbodizelski, štirivaljni 1.968 ccm
Največja moč: 147 kW (200 KM) pri 5.450-6.600 vrtljajih
Najvišji navor: 400 Nm med 1.750 in 3.500
Zmogljivosti: 230 km/h, 7,4 sekunde od 0 do 100 km/h
Dimenzije (D x Š x V v mm): 4.866 × 1.871 × 1.462, medosna razdalja 2.835
Prtljažnik (v litrih): 586-1632
Poraba: 7,0 litra/100 km (kombinirani cikel) Izpusti CO2: 135g/km
Cena: 45.710 evrov / 49.698 evrov (testni/testni z dodatno opremo)

Plusi: Videz, poraba goriva glede na zmogljivosti, udobje, vozne lastnosti;  

Minusi: Cena, robat dizel ob zagonu v mrzlih jutrih, masa vozila je velika;

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.