Avto > Testi
8318 ogledov

Avto, ki ti zleze pod kožo

Citroen C5 aircross hybrid
1/29
Saša Despot
Citroën po novem športnega terenca z enoprostorsko zasnovo C5 aircrossa ponuja tudi v izvedenki priključnega hibrida. Velika moč, dinamična vožnja in majhna poraba bencina so glavni aduti.

Priklopni hibridi športni terenci so »pokoronski hit« pri proizvajalcih vozil. Ponudba je iz meseca v mesec večja in bo kmalu še bolj pestra.

citroen C3 aircross Preizkusili smo Avto Je moderni križanec primeren za družino?

Svojega aduta ima tudi Citroën, in sicer C5 aircrossa, ki za razliko od koncernih modelov opel grandlanda X PHEV in priključno hibridnega peugeota 5008 ne ponuja različice s štirikolesnim pogonom in 300 KM, ampak "zgolj" 225 KM različico. Kljub temu ohranja posebnosti, ki ga iz vidika družinske uporabnosti postavljajo pred konkurente na tem področju. A le, ob izpolnjenih pogojih povezanih z vsakdanjo rabo priklopnega hibrida.

Citroen C5 aircross hybrid | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Citroën C4 RAZKRITJE Avto Vse, kar morate vedeti o novem citroënu C4

Cilj avtomobilskih proizvajalcev je s priključnimi hibridi dosegati drastično znižanje emisij, ki ga narekuje zakonodaja evropske unije. Samo poglejmo številke v teoriji: priključno hibridni C5 aircross v zrak na prevoženi kilometer izpusti 39 gramov CO2 (veliko manjši mestni avtomobili z bencinskim motorjem s povprečno 110 KM na primer na kilometer ne izpustijo manj kot 100 gramov CO2), po podatkih tovarne pa je povprečna poraba športnega terenca zgolj 1,6 litra bencina na 100 kilometrov. Sliši se skoraj neverjetno, če upoštevamo, da kombinacija 1,6-litrskega turbobencinskega motorja in elektromotorja skupaj zmoreta kar 225 konjskih moči. Seveda porablja tudi električno energijo shranjeno v 13,2 kWh bateriji.

Citroen C5 aircross hybrid | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Citroen Berlingo XL Dva v enem Avto Radi kampirate? Našli smo vozilo za vas

C5 Aircross hybrid ni samo prvi hibrid znamke Citroën, ki ga je mogoče polniti na električni vtičnici, ampak tudi prvi model nove strategije, po kateri želi proizvajalec avtomobilov do leta 2023 opremiti 80 % svojih modelov s kakšno obliko elektrificiranega pogona in do 100 % do leta 2025.

Citroen C5 aircross hybrid | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Tehnologija v C5 aircrossu se od predstavitve koncepta pred tremi leti ni spremenila. To ni veliko presenečenje, saj ga, kakor smo že omenili, v svojih hibridnih različicah uporablja sestrski Peugeot, Opel in tudi premijski SUV DS 7 E-Tense. Osnova je 4-valjni 1,6-litrski PureTech (132 kW), priključen na elektromotor (80 kW), ki se nahaja med zgorevalno enoto in v korist hibridnega delovanja prilagojenim 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom e-EAT8. Sistem je nastavljen tako, da sodelovanje obeh motorjev ponuja največjo moč 165 kW in 320 Nm navora. Moč in navor se prenašata izključno na sprednji kolesi.

Citroen C5 aircross hybrid | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Zanimivo je, da je po zaslugi elektromotorja največji navor na voljo že od začetnega pospeševanja dalje, kar se v praksi odraža v izjemno dobrem pospešku. Tudi, ko digitalni merilniki kažejo, da je baterija izpraznjena, je te vedno dovolj, da doda sunek pri pospeševanju, ko ga voznik potrebuje. To se ne odraža le pri dinamiki, ampak se je na relaciji Kamnik - Ljubljana, izkazalo, tudi, ko smo imeli baterijo prazno. Še vedno smo skoraj 50 odstotkov časa prevozili v električnem načinu vožnje.

Citroën C5 aircross Primerjava Avto Ali se lahko SUV po uporabnosti kosa z enoprostorcem?

Citroen C5 aircross hybrid | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Vir energije so litij-ionske baterije s kapaciteto 13,2 kWh. Po strožjem standardu WLTP bi morala energija omogočati za do 50 km vožnje na elektriko. To pomeni, da bi morali večino običajnih dnevnih poti prevoziti v električnem načinu. Citroënov priklopni hibrid omogoča tudi to, da prihranite energijo za takrat, ko jo potrebujete, na primer pri načrtovanem vhodu v območje brez emisij. Način varčevanja vam omogoča, da ohranite električni doseg 10 ali 20 kilometrov ali celo prihranite celotno oskrbo z energijo. Dovolj je, da na zaslonu na dotik izberete eno od ponujenih možnosti.

Citroen C5 aircross hybrid | Avtor: Saša Despot Saša Despot

V praksi je možno na elektriko prevoziti večino poti, če se na delo na primer vozite v službo, oddaljeno do 40 kilometrov (brez avtocestne vožnje), kjer lahko vozilo polnite na javni polnilnici ali službeni polnilnici. Prednost priklopnega hibrida je, da ne potrebujete domače stenske polnilnice, čeprav vam jo radi v ponudbo skupaj z avtomobilov, stisnejo prodajalci. Na domači vtičnici se je baterija ponoči napolnila v dobrih šestih urah (nastavili smo časovni zamik, da se je polnila, ko je elektrika poceni, hkrati pa avta tako ne pozabimo priklopiti na vtičnico, kar se rado zgodi). Na javni polnilnici smo baterijo napolnili v dobrih dveh urah. 

Citroen C5 aircross hybrid | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Citroën C3 Aircross Avto Oblika, ki bo moderna še dolgo časa

Baterija podpira polnjenje z največjo močjo sedmih kilovatov, zato pa potrebujete ustrezen polnilni kabel. Po drugi strani je dobro, da baterije ne obremenjujete na hitrih polnilnicah, saj so tam obremenitve večje, kar bi se na dolgi rok poznalo tudi pri kapaciteti baterije in njeni življenjski dobi. Citroën sicer zagotavlja 8-letno garancijo na baterijo.

Citroen C5 aircross hybrid | Avtor: Saša Despot Saša Despot

In ko smo že pri baterijah, omenimo, da je umeščena pod zadnje sedeže. To pomeni, da v drugi vrsti C5 aircross hybrid še vedno ponuja tri ločene sedeže, kot enoprostorci, pri katerih lahko nastavljamo naklon in so za nameček vzdolžno pomični. To pomeni, da lahko povečujemo prostor za kolena ali prtljago v prtljažniku, ki je sicer manjši od tistega z bencinski oziroma dizelskim motorjem, a še vedno med najbolj uporabnimi kar zadeva priključne hibride na trgu. V njem lahko prevažamo od 460 do 600 litrov tovora in do 1,9 metra dolge predmete. Torej gre za nadpovprečno prostoren SUV.

Citroen C3 Novost pri nas Avto Posodobljeni citroën C3 stavi na barvitost

Poleg manjše porabe goriva je prednost C5 aircross hybrida tudi nadpovprečno udobje. Serijsko je opremljen z laminiranimi vetrobranskimi stekli za zatiranje aerodinamičnega hrupa, kar se še posebej pozna v načinu električne vožnje, ko se pri električnih vozilih kar precej nadležnega hrupa prebija s ceste in okolice v notranjost vozila. Posebnost hibrida je tudi vzvratno ogledalo z modro diodo na strani vetrobranskega stekla, ki zasveti vsakič, ko vozilo deluje v načinu EV.

Citroen C5 aircross hybrid | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Tudi infotainment je prilagojen električnim karakteristikam. 10,2-palčni virtualni kokpit in 8-palčni osrednji zaslon ponujata različne grafike in funkcije, ki so prilagojene za potrebe hibridnega načina vožnje, voznik pa na ta način lažje spremlja različne podatke, ki so zelo uporabni.

Prikazujejo na primer trenutno moč, stanje napolnjenosti baterij, čas, potreben za polnjenje, doseg, potek energijskih tokov hibridnega sistema ali podrobno statistiko porabe. Citroën ima podobno kot ostali proizvajalci tovrstnih vozil mobilne aplikacije, ki omogočajo načrtovanje polnjenja in daljinsko upravljanje nekaterih funkcij. Tudi na področju asistenčnih sistemov je C5 aircross hybrid sodoben avtomobil, ima jih 19, vključno s pomočjo za premikanje v zastojih. 

Citroen C5 aircross hybrid | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kljub dodatni teži, ki jo prinašajo m ostaja izjemno udoben avtomobil. Podvozje je opremljeno s popolnoma neodvisnim kolesnim vzmetenjem, vključno z zadkom. Večja teža je sicer zahtevala posebno nastavitev vzmetenja. Kljub odličnim pospeškom, možnosti hitrega prehitevanja, pa je to še vedno avtomobil za nadpovprečno udobno preživljanje časa med vožnjo. Nagibanja v ovinkih je več kot pri tekmecih, a cestne luknje in neravnine požira tako uglajeno, da mu tudi kak večji nagib takoj oprostimo.

Zato pa priključni hibrid ni poceni. Že v startu je na voljo zgolj z najvišjo stopnjo opreme, kar pomeni, da ga, vključujoč popuste (subvencije za priključne hibride je Slovenija ukinila), ne boste dobili ceneje kot za 37.800 evrov kar pa je več kot tri tisočake nad najdražjim dizelskim C5 aircrossom, ki ima prav tako zmogljiv in zelo uglajen ter varčen motor.

Citroen C5 aircross hybrid | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Pod črto. Pred nakupom priklopnega hibrida pomislite, ali ga imate možnost, kje polniti. Če ga lahko polnite doma, je pol naloge že opravljene. Ne smemo pozabiti še enega pomembnega dejstva. Priključni hibridi so vedno preizkušeni z napolnjeno baterijo, zato, če vozilo polnite doma in v službi, ni težava doseči porabe manjše od veh litrov bencina. V nasprotnem, tudi v hibridnem načinu, , bo poraba večja. V našem primeru smo s polno baterijo po 100 kilometrih mešane vožnje namerili porabo okoli 5,0 litra na 100 kilometrov. Če pa se boste, še posebej po avtocesti, vozili s prazno baterijo, bo porabo krepko večja kot pri klasičnih bencinskih izvedenkah. Hitro bo tudi dvomestna.

Citroen C5 aircross hybrid | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Priključni hibrid je v primerjavi z električnim avtomobilom v prednosti v tem, da vas nikakor ne omejuje, če izpraznite baterijo, preprosto nadaljujete z motorjem z notranjim zgorevanjem. V enem imate dva avtomobila.

Podatki o vozilu: (Citroën C5 Aircross Shine Hybrid 225 S&S ë-EAT8)
Prostornina motorja: 1598 ccm
Skupna moč motorja: 166 kW (225 KM)
Največja moč bencinskega motorja: 133 kW (181 KM) pri 5.500 vrt./min
Navor bencinskega motorja: 300 Nm pri 3.000 vrt./min
Moč elektromotorja: 81 kW (109 KM) pri 2.500 vrt./min
Navor elektormotorja: 320 Nm od 0 vrt./min
Kapaciteta baterije: 13,2 kWh
Zmogljivosti: 225 km/h, 8,9 sek. od 0 do 100 km/h
Poraba na testu (skupna): 5,0 litra/100 km
Izpust (po tovarniški specifikaciji): 39 gramov CO2/km
Cena (v evrih): 43.350./46.650/40.501 (osnovni/testni z dodatki/s popustom).

Plus: Udobje, zmogljivost, vožnja, uporabnost - kabina in prtljažnik;

Minus: Cena v primerjavi z dizlom, kamera za vzvratno vožnjo;

Komentarjev 9
  • antitrust 20:38 19.oktober 2020.

    To je tista fora, da daš za tako garo 40 jurjov in se potem hvališ v pogovoru z bencincem, da ful prišparaš napram njemu...

  • stromar 22:38 18.oktober 2020.

    Hibridi so preteklost, dražji, vse dvojno, tudi stroški

  • thomas02 22:29 18.oktober 2020.

    A mi lahko strokovnjaki prosim razložite kaj je na športnih terencih športnega? Seveda: Športni so Nike copati, ki jih voziš v prtljažniku ko greš tečt v Mostec. Ko jih vzameš ven iz prtljažnika športni terenec preneha biti športni terenec in ...prikaži več je samo še naduvan Clio ki ima za 50% višjo ceno z namenom da vas marketing ulovi , okuži in vas ne izpusti iz vajeti.