Avto
102293 ogledov

To so lokacije, kjer vas bo meril superradar

Gatso radar Gatso
Znane so nove lokacije, kjer bodo s stacionarnim radarjem lovili prehitre voznike.

"Odkar je Litijska cesta obnovljena, se le-ta predvsem v večernem in nočnem času spremeni v pravo dirkališče," med predlogi meščanov na spletni strani Mestne občine Ljubljana piše prebivalec Hrušice. Mestni občini predlaga, naj na Hrušici na Litijski cesti večkrat ali, še bolje, trajno postavi stacionarni radar, saj se v bližini ceste nahaja šola otroško igrišče in trgovina. 

Pri MOL odgovarjajo, da na tem kraju redno opravljajo meritve hitrosti, in sicer v neposredni bližini kritične točke na Litijski cesti 171, kjer so od prenove ceste zabeležili 25 prekoračitev hitrosti.  "Trenutno ne razpolagamo s stacionarnimi merilniki hitrosti, zato meritve hitrosti izvajamo izključno s samodejnima merilnima napravama, ki sta nameščeni v vozilu," so zapisali pri MOL. 

Dodajajo pa, da je v postopku nabava treh ohišij za stacionarni merilnih hitrosti in eno samodejno merilno napravo, ki bo izmenično nameščena v teh ohišjih. A, kot izhaja iz odgovora MOL, stacionarni radar ne bo stal na Litijski, ampak na treh drugih lokacijah. 

Te so že določene. "Ohišja za samodejno merilno napravo bodo postavljena v bližini naslednjih naslovov: Celovška cesta 252, Dolenjska cesta 43 in Roška cesta 19," pravijo pri MOL. 

Lahko bo spremljal več vozil hkrati

Radar sicer ne bo navaden radar, ampak poseben tip radarja, tako imenovani superradar, kar je v Sloveniji še velika novost. O tem smo že pisali v prispevku Ljubljana bo dobila superradar. Dosedanji merilniki hitrosti, ki so pri nas najbolj razširjeni, merijo hitrosti le na enem voznem pasu hkrati in sicer za eno vozilo. 

Gatso radar Ljubljana Avto Ljubljana bo dobila superradar, kje vas bo meril?

Najnovejša generacija, ki se jo je prijelo ime superradar (drugo ime zanjo je tudi 3D radar), pa je bolj zmogljiva, saj lahko meri hitrost na obeh straneh prometnega toka hkrati, pri čemer lahko spremlja več vozil, tudi do osem naenkrat. 

In kdaj bo superradar začel delovati v Ljubljani? Tega na MOL še ne želijo razkriti. "Trenutno je postopek nakupa v fazi dobave sistema," so skopi. "Po dobavi sistema bomo opravili testiranje in šele nato pričeli z izvajanjem meritev, vsekakor pa bomo pred pričetkom izvajanja o tem obvestili tudi javnost."

Maja so nam pri MOL povedali, da bo novi radar po dobavi vse opreme, usposabljanjih in postavitvi škatel predvidoma meril še pred koncem letošnjega leta.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 07:43 29.avgust 2017.

    Dolgčas.....

  • Avatar omega_v6
    omega_v6 20:59 28.avgust 2017.

    Kaj je ljubljanski drekači !? Jankovič vam postavlja "super radare",da vas bo lahko odiral kot ovce vi pa ste tiho kot riti!! Pričakovano vi niste hrabri štasjerci,ki so se uprli radarjem in Kanglera odslovili!! Vi boste pač plačevali,da si bo ...prikaži večo prodajalec delovnih mest lahko polnil žepe!! Res ste pravi revčki!!

  • Skippy 14:05 28.avgust 2017.

    Meni je najbolj smešno, ko ljudje paničarijo, kako se nekje divja (ponavadi starejši in oni s preveč časa), potem pa opravljajo radar kontrole nekaj tednov, pa jih v vsem času ujamejo 10.