Avto
648 ogledov

Toyota je največja

Toyota Yaris Hybrid Saša Despot
Po petih letih se je vrnila na prestol.

Toyota je po petih letih znova prevzela naslov največjega svetovnega proizvajalca avtomobilov. Po vsem svetu je namreč lani prodala 9,53 milijona vozil, s čimer je prehitela nemški Volkswagen, ki je poročal o 9,3 milijona prodanih vozil.

Na globalno prodajo avtomobilov je lani močno vplivala pandemija covida-19. Avtomobilski trg se je skrčil, mnogi avtomobilski proizvajalci pa so se tekom leta občasno soočali tudi s težavami v proizvodnji zaradi prekinitve globalnih dobaviteljskih verig.

Toyota je med avtomobilskimi znamkami prva tudi po vrednosti. Lestvica Brand FInance Global 500 ocenjuje, da je znamka vredna 59,5 milijarde dolarjev. Na drugem mestu je Mercedes-Benz, katerega vrednost je lani upadla za 10 odstotkov na 58,2 milijarde.

Najbolj vredna znamka na svetu je sicer po novem Apple, ki je ocenjen kar na 263,4 milijarde evrov. Na drugo mesto je padel Amazon, na tretjem ostaja Google.

Toyota je za lani poročala o 11,3-odstotnem padcu prodaje, s čimer pa je bila še vedno v boljšem položaju od največjega tekmeca Volkswagna, ki je beležil 15,2-odstotno krčenje. Toyota je sicer za več kot 10 odstotkov povečala prodajo avtomobilov na Kitajskem, pa tudi globalno je bilo zadnje lansko četrtletje boljše od pričakovanj, poroča AFP.

Nazadnje je bila Toyota na prvem mestu največjih proizvajalcev leta 2015, nato pa jo je vsako leto prehitel Volkswagen.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.