Avto
4733 ogledov

Toyota pred OI pokazala vozilo prihodnosti

Toyota LQ koncept
1/11
Toyota
Toyota v okviru sponzorstva olimpijskih in paraolimpijskih iger, ki bodo prihodnje leto v Tokiu, prestavlja vozila prihodnosti. Ta bodo po mnenju Japoncev avtonomna. Njihov moto je Mobilnost za vse, torej tudi za starostnike, mlade in invalide, ki ne morejo več voziti avtomobila.

Toyota bo na avtomobilskem salonu v Tokiu pokazala predserijsko konceptno vozilo, ki je izhodišče iskalo v futurističnem vozilu concept-i. Gre za samovozeče vozilo opremljeno z digitalnim asistentom, ki je namenjen personalizirani osebni izkušnji.

Koncept LQ bo na voljo za javno testiranje od septembra prihodnje leto dalje. Pri Toyoti so sicer predhodno najavili, da bo vozilo nared že za poletne OI v Tokiu prihodnje leto.

Toyota LQ koncept | Avtor: Toyota Toyota

Toyota corolla Avto Corolla, avto, s katerim je Toyota obnorela svet

LQ je popolnoma električno vozilo s štirimi sedeži in dosegom 300 kilometrov. Digitalni asistent poimenovan Yui med popolnoma avtonomno vožnjo pomaga pri navigiranju, varnosti in udobju. 

Komunikacija med voznikom in Yuijem poteka s pomočjo glasovnih ukazov, so pojasnili pri proizvajalcu vozil.
Yui vseskozi nadzira voznika in ga opozarja, če zazna stres, hkrati pa njegovemu razpoloženju prilagodi številne parametre v vozilu, od temperature, osvetlitve …

Toyota LQ koncept | Avtor: Toyota Toyota

Toyotin lunarni rover Avto Poglejte, kaj bo Toyota poslala na Luno

Posebni so tudi sedeži. Toyota je sedeže razvila ob pomoči svojega dobavitelja Toyota Boshoku Corp. Ko bo voznik utrujen, bo skozi pore v sedežih prišel svež zrak, prav tako skozi pore v vzglavniku. Sedež je skonstruiran tako, da spodbuja pravilno držo. Ko vozilo vozi v načinu samodejno, pa lahko voznik podre naslov in počiva. 

Toyota corolla Avto Toyota v Sloveniji začela z dvojno hibridno strategijo

Tehnologija v LQ je 4 stopnje avtonomnosti, kar pomeni, da lahko vozilo upravlja voznik ali pa deluje v načinu avtonomno. Vozilo vključuje tudi tehnologijo samodejnega parkiranja, kar pomeni, da lahko voznik s telefonom prikliče vozil, ki pa pride iskat na določeno mesto, ali pa ga odloži na določenem mestu, vozilo pa samo poišče prazni parkirni prostor, parkira in čaka na voznika.

Toyota LQ koncept | Avtor: Toyota Toyota

Toyota camry Avto Najbolj luksuzna toyota po 15 letih spet v Sloveniji

Med drugimi bombončki bo LQ dobil zaslon z izboljšano interaktivnostjo in na novo razvit katalizatorski premaz za ventilator hladilnika, ki pomaga razgraditi škodljive emisije ozona med premikanjem vozila. 

Komentarjev 1
  • Avatar Lion007
    Lion007 11:44 23.oktober 2019.

    Pri meni bo imel ves čas skrit volan. 😉 Nikoli ga ne bom vozil.