Avto
125 ogledov

Tožba: Volkswagen zagrešil enega najhujših zločinov v zgodovini

Volkswagen EPA
Ameriški odvetniki so vložili uradno civilno tožbo proti Volkswagnu in tudi proti Boschu zaradi afere Dieselgate. Sodni postopek bo bržkone dolg in drag, na zatožni klopi pa tudi Winterkorn in Müller.

Stekel je sodni postopek v aferi z goljufijo pri emisijah dizelskih TDI motorjih, ki je septembra silovito izbruhnila na plan in do temeljev zamajala enega največjih avtomobilskih koncernov na svetu Volkswagen. 

Tožba je bila vložena v Kaliforniji, ki slovi kot do narave najbolj zaščitniška izmed ameriških zveznih držav. Vložena je bila v imenu več kot pol milijona ameriških kupcev, ki so mislili, da vozijo čistejše dizle, kot so bili v resnici. 

Po poročanju Wall Street Journala je v tožbi med drugim zapisano, da gre v primeru Dieselgate za enega "najhujših korporacijskih zločinov v zgodovini, skrbno načrtovano zgodbo o uspehu za vsako ceno."

"Volkswagen se je z goljufijo prebil na vrh avtomobilske prehranjevalne verige in se ob tem ni zmenil za žrtve."

V tožbi 22 odvetnikov krivdo za vgradnjo goljufive kode in druga kazniva dejanja pripisuje vodstvom znamk Volkswagen, Audi in Porsche, izrecno pa omenja tudi nekdanjega šefa koncerna Martina Winterkorna in njegovega naslednika Matthiasa Müllerja. Prav tako naj bi bili krivi tudi pri koncernu Bosch, ki so za VW dobavljali module s sporno kodo. 

Pri Volkswagnu so tožbo pričakovali, a jo nočejo komentirati. Tudi pri Boschu molčijo, v preteklosti so se branili, da je odgovornost glede manipuliranja z moduli na strani kupca. 

Pri postopku bo šlo tudi za spopad najimenentnejših ameriških odvetnikov, tožena stran pa si bo verjetno prizadevala za poravnavo. Volkswagen je vsakemu ameriškemu kupcu že ponudil denarno nadomestilo zaradi svojega dejanja, na ogorčenje evropskih potrošniških organizacij pa tega ni storil tudi v Evropi. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Zmago 09:10 06.april 2016.

    Zakaj imam občutek, da se je nekdo s vsemi topovi lotil Nemčije ??"Volkswagen se je z goljufijo prebil na vrh avtomobilske prehranjevalne verige in se ob tem ni zmenil za žrtve."Le zakaj Amerigosi ne vozijo svojih "požrešnih Ekoloških ...prikaži več avtov", zato, ker so nemški najbrž slabši.In ja spet Wall Street Journal,........ trobilo manipolantov, mešetarjev, oderuhov,......

  • McClain 20:50 25.februar 2016.

    Iz tega je jasno sklepati kaki kozlicki smo Evropejci. Americanoom bodo mastno placali, nas peljali zejne cez vodo. USA:Evropa 1:0

  • Papaja Popi 18:24 25.februar 2016.

    Hinavsko lažljive korporacije.