Avto
10742 ogledov

Tudi slovenski policisti zaznavajo številne kraje posebnega avtomobilskega dela

Tatovi avtomobila keyless Policija
Zaradi velikega povpraševanja po platini po vsem svetu in Slovenija ni izjema, narašča kraja katalizatorjev vozil. To pravijo pri slovenski policiji.

Po ZDA in Veliki Britaniji o številnih krajah katalizatorjev poročajo tudi iz držav nekdanje Jugoslavije in tudi Nemčije. Nemški avtomobilski klub ADAC poroča, da v Nemčiji beležijo večje število kraj katalizatorjev, kot vzrok pa navajajo, da je tarča tatov platina kot zelo iskana surovina v avtomobilski industriji.

parkirišče Avto Avtomobilski tatovi so se začeli spravljati na ogledala

Iz Allgemeine Deutsche Automobil-Cluba so sporočili, da so do septembra ukradli 239 katalizatorjev. Podatki temeljijo na oceni storitve pomoči voznikom, ki jih beleži ADAC. To pomeni, da je bilo število ukradenih katalizatorjev v prvih devetih mesecih letošnjega leta že večje kot v preteklih letih. Lani je ADAC preštel 169 ukradenih katalizatorjev, leta 2018 jih bilo skupaj 77 in leta 2017 38. Združenje ocenjuje, da je neprijavljeno število dejansko ukradenih naprav še veliko večje.

Opel, katalizator | Avtor: Opel, katalizator Fotografija je simbolična. Opel, katalizator

Avto Lastnik Mercedesovega eksota je dvakrat ostal brez avtomobila

Slovenija ni izjema. "O pojavu tatvin katalizatorjev v zahodnih državah smo bili najprej seznanjeni z obvestili Europola, in sicer predvsem o naraščajoči problematiki v povezavi z nezakonitimi pošiljkami odpadkov. Del katalizatorjev, ki se nezakonito pošilja po EU, namreč izhaja tudi iz tatvin iz vozil," so za zurnal24.si pojasnili na slovenski policiji.

Problematiko tatvin katalizatorjev policija zaznava tudi na območju Slovenije. Mesečno obravnavajo med pet in deset primerov tatvin katalizatorjev na območju celotne države, največ takih primerov pa na območju mesta Ljubljana in sicer na večjih parkiriščih.
"Obravnavali smo tudi vlome v prodajalne z avto deli in avtomehanične delavnice, kjer si storilci poleg vseh ostalih rezervnih delov in orodja protipravno prilastijo tudi katalizatorje. Materialna škoda, ki nastane s tatvino katalizatorja, je v povprečju od 200 do 1000 evrov, kar je odvisno od modela vozila," dodajajo na policiji. 

parkirišče P+R Dolgi most | Avtor: J. Z. J. Z.

Mobilne kriminalne skupine

Pojasnili so nam še, da na območju EU beležijo dva razloga za tatvine katalizatorjev. Prvi je prodaja kot odpadek s ciljem reciklaže plemenitih kovin predvsem platine in paladija v katalizatorjih. Drugi razlog pa je tatvina z namenom ponovne uporabe na vozilu, ki ima okvaro katalizatorja in potrebuje menjavo. Originalni novi katalizatorji namreč dosegajo cene tudi 1000 evrov in več.
Po podatkih policije veliko storilcev tovrstnih kaznivih dejanj pripada mobilnim organiziranim združbam, ki potujejo po EU in izvršujejo tatvine v večjih mestih ob avtocestah. Kriminalne skupine izvršijo tatvino tekom noči z večjega števila avtomobilov.
Policija pa v svojih evidencah ne vodi statističnih podatkov o tatvinah katalizatorjev.

Katalizator pomemben del avtomobila

Katalizatorji so sestavni del vseh avtomobilov že od zgodnjih devetdesetih let in se uporabljajo za čiščenje izpušnih plinov. Nevarni ogljikov monoksid (CO) med drugim pretvorijo v ogljikov dioksid (CO2). Pri tem pomagajo surovine, kot je platina. Več kot je nameščene platine, boljše je čiščenje izpušnih plinov, so zapisali pri ADAC-u. Zaradi vse strožjih predpisov o emisijah proizvajalci vozil potrebujejo več te plemenite kovine za izdelavo okolju prijaznejših avtomobilov.

Prazna pnevmatika in kit za popravilo Policisti razkrili trike Avto Tatovi na avtocestah in počivališčih vse bolj domiselni

Pri nemškem avtomobilskem klubu zato domnevajo, da so tatovi osredotočeni predvsem na platino. Katalizatorje je mogoče reciklirati in nato dobljeno platino ponovno ponuditi proizvajalcem. Prizadeti so predvsem starejši modeli, saj so katalizatorji v teh vozilih lažje dostopni kot v novejših. Avtomobili so brez teh naprav bistveno glasnejši in spremenijo delovanje motorja. Po podatkih, ki jih navaja ADAC, zamenjava katalizatorja stane med 500 in 1000 evrov, vključno z montažo.

Komentarjev 5
  • Build_NEK2 10:34 14.november 2020.

    Zabavno bo, ko bodo avti električni in bodo izgubili biznis...

  • supreme 10:34 14.november 2020.

    In kolk gramov platine je povprecno v katalizatorju?

  • Avatar Leon
    Leon 09:30 14.november 2020.

    Ta je pa tipična policijska . Pojdite na odpade in povprašajte kako to deluje .