Avto
202 ogledov

Tujci ne nergajo nad zastoji na slovenskih AC, Slovenci pač

zastoj med vročino
1/6
Pixsell
Pri Darsu so naredili raziskavo o zastojih na slovenski havtocestah in soočili mnenja domačih in tujih uporabnikov. Mnenja so zelo deljena.

Raziskava o zadovoljstvu uporabnikov slovenskih avtocest je med drugim pokazala, da so mnenja o tem, koliko časa vozniki v zastojih zaradi del izgubijo na slovenskih avtocestah in hitrih cestah v primerjavi z drugimi državami, deljena.

Tuji vozniki tovornih vozil se v največji meri strinjajo, da vozniki na slovenskih avtocestah v primerjavi s tujino izgubijo manj časa, domači vozniki osebnih vozil pa menijo, da vozniki v Sloveniji v zastojih izgubijo več časa kot v tujini.

Da zaradi del na slovenskih avtocestah v zastojih izgubijo več časa kot v drugih državah, je bilo prepričanih 64 odstotkov domačih voznikov osebnih vozil, medtem ko je bilo med tujimi vozniki osebnih vozil istega mnenja zgolj 12 odstotkov anketirancev.

Med domačimi vozniki tovornih vozil jih 37 odstotkov meni, da na slovenskih avtocestah zaradi zastojev izgubijo več časa kot v drugih državah, medtem ko med tujimi vozniki tovornih vozil tako meni zgolj devet odstotkov.

Darsova raziskava o zadovoljstvu uporabnikov avtocest. | Avtor: Dars Dars

Tuji vozniki začudeni nad hitrostmi na naših cestah

Tuji vozniki osebnih vozil so kot najbolj problematično ravnanje voznikov na slovenskih avtocestah navedli prehitro vožnjo (40 odstotkov anketirancev), sledita telefoniranje med vožnjo (37 odstotkov anketirancev) in premajhna varnostna razdalja (37 odstotkov anketirancev). Domačim voznikom osebnih vozil se zdijo najbolj problematični vožnja v napačno smer (66 odstotkov anketirancev), objestna vožnja (63 odstotkov anketirancev)in vožnja pod vplivom alkohola (53 odstotkov anketirancev).

Ena od kategorij dejavnikov zadovoljstva, ki jih medijo na Dars, so tudi počivališča (parkiranje na počivališčih, čistoča/urejenost počivališč, št. bencinskih servisov, št. restavracij/bifejev, sanitarije na počivališčih in varnost na počivališčih). Kot je pokazala zadnja raziskava, so tuji vozniki tovornih vozil zadovoljstvo z našimi avtocestnimi počivališči ocenili z oceno 3,94 (na lestvici od 1 do 5), domači vozniki tovornih vozil pa s 3,55. Tuji vozniki osebnih vozil so počivališča ocenili s 4,23, domači pa s 3,66.

Komentarjev 1
  • bmz 07:41 28.december 2016.

    Da tujci so izredno srečni in zadovoljeni z zastoji na naših metrih avtocest. Vsakič znova se sprašujejo kako je to mogoče?