Avto
24 ogledov

V zimo nekateri na "slick" gumah

Pnevmatike
1/8
Andrej Leban
Najlažje je za zasneženo cesto kriviti cestarje. A če lastniki ne opravijo domače naloge ... DRSC opozarja, da bodo prav vozniki z neprimerno opremo krivi za zakasnjeno čiščenje zasneženih cest.

Kratek pogled po avtomobilih daje upati, da je večina voznikov poskrbela za pravilno zimsko obutev svojih avtomobilov. A vmes se najdejo cvetke, ki že po nekaj snežinkah ne bodo imele več koga kriviti za svoje tegobe. 

Sprehodili smo se po enem od ljubljanskih parkirišč in si ogledali, na kakšnih pnevmatikah se vozijo avtomobili. Posploševanje je težavno, vseeno pa je imelo okoli 80 odstotkov avtomobilov nameščene ustrezne zimske pnevmatike z vsaj zadovoljivo globino dezena. 

Vmes pa smo opazili kar nekaj avtomobilov, ki so bili opremljeni v letne pnevmatike. Zakon sicer to dovoljuje, če so hkrati v prtljažniku snežne verige ustrezne velikosti, vseeno pa je takšna rešitev vsaj na področju, kjer pozimi pogosto sneži, zelo tvegana, saj letna guma precej hitreje izgubi stik s podlago, na kateri se pričenja nabirati sneg.

Na sneg čaka z 1,6 mm letnega profila

Glavni cvetki pa sta bili lastnik športnega kupeja, na katerem smo opazili popolnoma izrabljene letne pnevmatike, težko primerne celo za vožnjo v vročem poletju, ter lastnik limuzine z zadnjim pogonom. Slednji v snegu lahko pričakuje zgolj plesanje po vozišču in neprestano vklapljanje sistemov za nadzor oprijema in stabilnosti, kar z drugimi besedami pomeni polžjo vožnjo.

Na Direkciji za ceste (DRSC) so sicer v splošnem pohvalili vedenje voznikov v zadnjih letih, saj po njihovih navedbah s primerno opremljenimi vozili ter informiranjostjo o stanju na cestah lahko bistveno pripomorejo k hitri odzivnosti koncesionarjev pri čiščenju zasneženih cest. Kot so še zapisali, pričakujejo podobno ravnanje tudi letos, tako da se bodo "cestni delavci posvečali predvsem pluženju in posipanju in ne bodo izgubljali dragocenega časa z nudenjem pomoči in odstranjevanjem ovir, kot so vozila, ki so obtičala zaradi neprimerne opremljenosti."

Komentarjev 13
  • Johan Spohan 20:36 17.november 2014.

    Sploh je guma zelo v redu če je profil kot glava tvojega vzornika, po katerem si vzel vzdevek

  • STF 19:09 17.november 2014.

    Zalostno, da jih skladicijo slabo, ce je to kar mi zelite povedati.

  • Papaja Popi 18:30 17.november 2014.

    STF, poglej pred Savo Kranj, kje in kako ter koliko časa jih skladiščijo.Če je do tja predaleč pa ti bodo razložili, če bodo hoteli, ko jih boš vprašal.