Avto
14304 ogledov

Video: Kaj se zgodi z avtom pri trku s 480 km/h

Simulacija nesreče Zajem zaslona
Simulacija razlik med hitrostmi. Poglejte, kaj bi ostalo od avta pri hitrosti nad 480 kilometrov ...

Strokovnjaki za avtomobilske simulacije pri nemški družbi BeamNG znajo za digitalni svet narediti zelo realistične avtomobile z vsemi njihovimi lastnostmi glede obnašanja v najrazličnejših scenarijih. 

S pomočjo njihovih digitalnih avtomobilov je nastala zanimiva računalniška simulacija o posledicah naleta avtomobila v tovornjakovo prikolico. Uporabljene so ameriške mere, avtor je simuliral trke od 7 milj na uro (11 km/h) do kar 300 milj na uro (483 km/h).

Začne se z dokaj nedolžnimi 11 kilometri na uro, ko prednji del sodobnega avta in posebej zasnovan zadek prikolice absorbirata sile tako, da so posledice minimalne. Trki se počasi stopnjujejo, prednji del avta pa pri vsakem od njih bolj izginja. Še posebej so povedne razlike pri hitrostih med 60 in 75 miljami (96 in 120 km/h). Pri slednji se avto zarije globoko pod prikolico, poruši se varnostna kletka in potniki imajo le še minimalne možnosti za preživetje. Takšne hitrosti in tudi nesreče pa so zelo značilni za avtocestno vožnjo.

Udarci se v simulaciji stopnjujejo dalje vse do magične meje 300 milj (483 km/h), ki jih v praksi avti seveda ne dosegajo. Kaj takrat ostane od avtomobila, je kar težko opisati. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.