Avto
9947 ogledov

Ujet, ko je prehiteval v karavanškem predoru

Prehitevanje v predoru PU Kranj
Policija je na podlagi prijave hitro ukrepala in ga "obdarila" s časovnim pribitkom ter zajetno kaznijo.

Gorenjski prometni policisti so na podlagi prijave dopoldan obravnavali voznika osebnega  avtomobila, ki je  prehiteval v predoru Karavanke. Gre za izredno nevarno dejanje, saj promet poteka obojesmerno, na to poleg vse ostale vertikalne signalizacije opozarja tudi dvojna neprekinjena črta po sredini vozišča. Vsaka nesreča v takšnem predoru, kot so skoraj osem kilometrov dolge Karavanke, namreč lahko pripelje do izredno hudih scenarijev in ogromne gmotne škode. 

Dejanje voznika je posnela vetrobranska kamera voznika tovornjaka, ki ga je pred tem prehitel.

"Za prekršek je bil obravnavan državljan Nemčije, ki je v predoru med vožnjo iz Avstrije proti Sloveniji prehitel tovorno vozilo s priklopnim vozilom in kombi," so sporočili iz kranjske policijske uprave. 

Bi mu👇 kdo ponudil kak nasvet⁉️ Mi smo mu ga dali v obliki ⏱️»pribitka na postanku« in velike položnice. 🙏Prosimo ne počnite tega. Hvala 👌prijavitelju za takojšnje podatke. #vozimopametno

Policija

Policisti so ga zaradi prekrška kaznovali z globo 700 evrov in s stransko sankcijo 9 kazenskih točk. "Prijavitelju se zahvaljujemo za takojšnje informacije," so dodali. 

Na objavo vesti na Facebook portalu policije so se usuli komentarji. Nekateri pravijo, da je takšno dejanje spodbudil voznik spredaj, saj da je vozil prepočasi. Skozi predor Karavanke je hitrost omejena na 80 km/h. Vendar je na posnetku vidno, da so v predoru utripale rumene luči, kar je znak za izredno situacijo, na primer dela ali ovira, zato je v takšnih primerih dovoljena hitrost dodatno znižana. 

Za primerjavo, skozi enocevni predor Mont Blanc med Italijo in Francijo je hitrost vedno omejena na največ 70 km/h, to upravljavci skupaj z varnostno razdaljo tudi strogo nadzorujejo. Priporočena hitrost je sicer 50 km/h, ki se je večina tudi drži.


 

"V predoru, razen če sta smerni vozišči speljani vsako skozi svojo predorsko cev, je prehitevanje prepovedano. Kadar gre za daljše predore, pa so take situacije še bolj nevarne.  Prav tako je izjemno visoko tudi tveganje za hude posledice v primeru nesreč in pri sami izvedbi reševanj, ker je dostop zelo omejen. Zato pozivamo k varni vožnji in izogibanju tveganjem, ki so lahko razlog za nesreče in ogrožanja. Vozimo pametno, bodimo odgovorni."

PU Kranj

Komentarjev 3
  • Janez 06:22 07.avgust 2020.

    Pravilno, kazni za takšno početje bi morale biti višje. Moja izkušnja iz vožnje v predorih mi pravi, da se večina voznikov ne drži omejitev in da vozijo hitreje kot je predpisana hitrost!

  • Marcelko 18:38 06.avgust 2020.

    Edino pravilno. Tako se spametuje bedake.

  • Avatar krojac
    krojac 16:47 06.avgust 2020.

    Danes je bila omejitev na 40 kilometrov