Avto
42962 ogledov

Takšna bo vinjeta prihodnje leto

Vinjeta Andrej Leban
Slovensko oranžno nalepko si je od lanskega decembra prilepilo skoraj šest milijonov vozil. Določen pa je že tudi dizajn vinjete za prihodnje leto.

Izjemna množica turistov v poletni sezoni se je poznala tudi v mošnjičku Darsa, saj so pri slovenskem upravljavcu avtocestnega omrežja od decembra do konca avgusta prodali 5,8 milijona letnika 2017 oziroma za 322 tisoč več v primerjavi z istim obdobjem lani. To je šestodstotni porast prodaje.

Radar Pozor, nadzor! Avto Policisti z novo taktiko nad voznike na avtocestah

Pri Darsu so imeli z naslova vinjet letnika 2017 za 162,2 milijona prihodkov, kar je 9,3 milijona evrov več kot lani. 

Vinjeta | Avtor: Dars Dars

Največji porast prodaje je bil v kategoriji mesečnih vinjet, kar devetodstoten. Tudi tedenske vinjete so šle dobro v prodajo, saj so v vseh podkategorijah skupaj zabeležile petodstotno rast. Tako pri mesečnih kot tedenskih izstopa podkategorija 2B (kombiji), saj je rast prodaje teh vinjet letnika 2017 najvišji. 

Desetina slovenskega voznega parka v enem dnevu po primorki

Rast prometa je bil zelo občuten tudi na avtocestah. Samo v avgustu letos so v primerjavi z lanskim pri Darsu zabeležili 4,3-odstotno rast prometa na relaciji Logatec-Unec, ki velja za najbolj obremenjen odsek pri nas. 29. julija letos, na najbolj obremenjen dan, je ta odsek v obe smeri prevozilo kar 94.429 vozil. To je približno za desetino vseh avtov, ki so registrirani v Sloveniji. 

Samo v smeri Kopra je tisti dan potovalo kar 54.123 vozil. Ker je bila sobota, med njimi praktično ni bilo tovornjakov.

dolenjska avtocesta, zastoj Pojasnjujemo Avto Zakaj se od nikjer pojavi zastoj na cesti?

Modra bo!

Sicer pa pri Darsu že pripravljajo novo vinjeto letnika 2018. Kot so nam potrdili, bodo kovinsko modre barve, kar je v skladu s preteklo barvno lestvico in dogovori s sosednjimi državami, ki tudi uporabljajo vinjete. Vinjete so trenutno že v pripravi za tisk, prodaja se po nespremenjenih cenah prične 1. decembra. 

Vinjeta | Avtor: Dars Dars
dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • Snežinko 09:55 26.september 2017.

    Mucek--> a sem govoril o Madžarski? Ali o Slovaški? a si sploh prebral cel moj odgovor? Torej sta po tvoje ti dve državi RAZVITI, Švica pa spada pod Kremenčkove, ali kaj? Digitalna vinjeta v Avstriji je sistem z dežja pod ...prikaži več kap - še vedno bo treba za celo leto plačati, pa če se voziš ali ne. Pravo digitalno cestninjenje je po kilometrih, ne pavšalno. Sicer pa tudi mi uvajamo digitalno vinjeto z letom 2018.

  • kapibara 12:38 25.september 2017.

    Počakaš tam do konca Januarja.. pa se jo da, pod šankom, dobiti ceneje

  • c4bd683d7c5158c937448d2f9cbff95a44c1fd18 10:07 25.september 2017.

    kakršnakoli bo, je ne kupim...