Avto
0 ogledov

Volkswagen priznal krivdo

Volkswagen logo EPA
Volkswagen in ameriško pravosodno ministrstvo sta dosegla dogovor. Nemški avtomobilski velikan bo moral plačati visoko kazen.

Volkswagen bo priznal krivdo zarote pri zavajanju ZDA, kršenja zakona o čistem zraku, oviranje pravice ter uvažanja avtomobilov z napačnimi navedbami. Kazen znaša 4,3 milijarde dolarjev (4,1 milijarde evrov). Preiskava pa še ni končana. 

Podjetje bo moralo plačati 2,8 milijarde dolarjev kazni v kazenskem procesu in 1,5 milijarde dolarjev v civilni tožbi. Poleg tega pa je podjetje že pristalo na okrog 17,5 milijarde dolarjev odškodnine lastnikom vozil in prodajalcem ter za popravilo škode okolju.

ZDA bodo obtožile dodatnih šest zaposlenih v podjetju zaradi zarote pri zavajanju ZDA in strank podjetja, kršenja okoljevarstvenih zakonov in prevare.

Kljub priznanju dosegli rekord

Volkswagen je konec leta 2015 priznal, da je imelo okrog 11 milijonov avtomobilov na dizelski pogon vgrajen poseben računalniški program, ki je na uradnih izpušnih testih pokazal nižje emisije škodljivih plinov, kot je dušikov oksid, kot pa so bile dejanske med normalno vožnjo na cesti.

Kljub škandalu, ki je v ZDA lani povzročil padec prodaje v primerjavi z letom 2015 za 7,6 odstotka, je Volkswagen na globalni ravni dosegel nov prodajni rekord. Lani je prodal okrog deset milijonov vozil, kar je štiri odstotke več kot leta 2015.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.