Avto
6 ogledov

Volkswagnu grozi izguba milijard na domačem pragu

Volkswagen logo Wolfsburg EPA
Nad Volkswagnom je pričelo sekati. Skoraj 300 institucionalnih vlagateljev je zaradi septembrskega okoljskega škandala vložilo tožbo, težko skoraj 3,3 milijarde evrov, saj menijo, da je VW kršil pravila kapitalskih trgov.

Med 278 tožniki, ki so tožbo vložili na okrožno sodišče v Braunschweigu v Volkswagnovi domači deželi Spodnji Saški, so vlagatelji z vsega sveta, med drugim nemške zavarovalnice in ameriški pokojninski sklad Calpers.

Tožniki so po pojasnilu odvetniške pisarne TISAB prepričani, da nemški velikan med junijem 2008 in septembrom 2015 ni zadovoljivo obveščal trgov.

V Volkswagnu tožbe še niso komentirali, saj je naj še ne bi prejeli. V podjetju so ta mesec objavili potek dogodkov, ki so vodili do septembrskega razkritja ameriške agencije za varovanje okolja EPA in posledičnega priznanja Volkswagna, da so v 11 milijonov vozil po svetu namestili opremo za goljufanje na okoljskih testih.

Zaradi škandala, ki je tržni vrednosti Volkswagna odnesle milijarde evrov, podjetje pa čakajo kazni v območju 20 milijard dolarjev in kazenska preiskava v ZDA, je že septembra odstopil prvi mož podjetja Martin Winterkorn.

Kot je pojasnil eden glavnih odvetnikov v največji tožbi doslej Andreas Tilp, so milijardno tožbo sprožili, ker je Volkswagen "po naših informacijah in izkušnjah vztrajno zavračal pogajanja o poravnavi in se v obrambi ni hotel odreči statutu zastaranju".

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.