Avto
1721 ogledov

Kaj se zgodi, če sedete žejni za volan

Nissanova tehnologija SOAK za zaznavanje dehidriranosti voznika Nissan
Če boste za volan sedli dehidrirani, je to enako nevarno, kot, če bi ...

Policisti vas seveda zato, ker ste dehidrirani, ne bodo kaznovali, zato pa so pri Nissanu prepričani, da voznik, ki je dehidriran greši vsaj toliko kot voznik, ki ima alkohol v krvi. In ne samo to, dve tretjini dehidriranih voznikov ne prepozna simptomov pomanjkanja tekočine. Simptomi so utrujenost, glavobol, vrtoglavica, vsi pojavi, ki vplivajo na zakasnele reakcije voznika.

Na Evropskem inštitutu za Hidracijo so ugotovili, da je voznik, ki naredi le požirek vode (25 ml) na uro naredijo toliko ali še več napak v prometu, kot voznik, ki ima 0,8 promila alkohola v krvi.

To je novi leaf Avto Nissan leaf omogoča zaviranje in pospeševanje z eno stopalko

V Nissanu želijo poudariti težavo, zato so predstavili inovativno rešitev, ki bi jo utegnili že kmalu vgrajevati v avtomobile. Nissan se je povezal z nizozemsko oblikovalsko blagovno znamko Droog in v svoj model juke vključil tehnologijo za zaznavanje znoja, imenovano SOAK.

Gre za material, ki vpija vlago oziroma znoj in pri tem menja barvo. Nissan je s taknino s SOAK tehnologijo prevlekel volan in voznikov sedež. Ko se tkanina postane rumena pomeni, da je voznik dehidriran. Pri rehidraciji pa postane modra.

Nissanov sistem proPilot PO AVTOCESTI Avto Nissani vas bodo prihodnje leto sami peljali od Maribora do Kopra

Kako sistem deluje v praksi, si lahko pogledate v promocijskem videu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.