Avto
42 ogledov

Za nekaj deset evrov stran s skrbmi

Notranjost avtomobila Saša Despot
Nakup rabljenega. Posezite po takšnem modelu, ki se je na testih rabljenih izkazal za zanesljivega. Pred nakupom obvezno na pregled.

Rabljeni avtomobili različno hitro izgubljajo vrednost, veliko je odvisno od znamke in modela. Po enem letu uporabe lahko avtomobili izgubijo že od 20 do 30 odstotkov nakupne vrednosti, spet drugi se bodo rabljeni dobro prodajali, čeprav bodo ohranili visoko tržno ceno.

Zelo pomembno merilo pred nakupom naj bo zanesljivost, ki jo lahko razberete iz različnih (predvsem nemških) letnih poročil. Po svežem poročilu TÜV je med avtomobili, starimi med dvema in tremi leti, najboljši VW polo, zelo malo napak imajo tudi mazda3, mazda2, toyota avensis, VW golf plus ... Pri nekoliko starejših kraljuje toyota prius druge generacije.

Pregled razkrije goljufije

Na trgu je poplava avtov, katerih lastništvo ni znano, kilometri niso realni, redno servisiranje pa je vprašljivo. Boštjan Okorn iz Zveze potrošnikov Slovenije svetuje, naj kupec avto na vsak način odpelje na neodvisen servis, na katerem naj preverijo njegovo stanje. Od prodajalca, ki tega noče omogočiti, je treba oditi daleč stran, dodaja.

Ob nemoči države, da bi naredila red pri vrtenju kilometrov in ponarejanju servisnih knjižic, k sreči vse več proizvajalcev klasično servisno knjižico nadomešča z elektronsko, ki jo je nemogoče ponarejati, prek nje pa je mogoče vsaj približno slediti življenjski poti vozila.

Komentarjev 4
  • zokius 08:40 13.januar 2013.

    menda samo model XC70.

  • Fertel 18:00 12.januar 2013.

    Med rabljenimi v enem letu največ zgubi Volvo. Če stane 47 jurjev, je čez eno leto vreden samo še 14 jurjev. Če ne verjamete, vprašajte Janšo.

  • McClain 17:20 12.januar 2013.

    bedasti nasveti; elektronsko knjigo okrog prinesejo z lahkoto tako, da avto na 30.000 servisirajo na crno, ko je 60.000 ga pripeljejo na uradni servis, pred tem pa zbijejo kilometre na 30.000; nikjer sledov, naprava je poceni. In tako dalje do ...prikaži več 120.000, ko jih ima avto ze 240.000, pa se vi slikajte z elektronsko knjigo. O neodvisnih pregledih pa tole: moj kupec je peljal avto na pregled, imel je se 5mestno stevilcnico za km in je izdal mnenje, da je za 185.000 se zelo dober. Kupcu sem sam povedal, da jih ima 285.000, a da je res ok, ker kar dobro skrbim zanj. Vseeno ga je kupil in prodal naprej cez 3 leta pri 350.000... Toliko o strokovnih pregledih