Avto
13486 ogledov

Zagon dizelskega motorja pri -40 °C?

Ford ecosport dizel Saša Despot
V Sibiriji so naredili zanimiv poskus. Pri -40 °C so želeli zagnati dizelski motor.

Toda Rusija, zlasti Sibirija, je sama po sebi laboratorij za nizke temperature. Od tam pogosto prihajajo video posnetki delovanja dizelskega motorja v vozilih pri nizkih temperaturah.

OMV bencin Slovenija Toliko nas stane poceni bencin

Nizke zimske temperature slabo vplivajo na marsikatero avtomobilsko komponento, ki v toplih dneh ni tako obremenjena. Med njimi je tudi motor, predvsem dizelski, ki lahko pozimi tvori več trdnih delcev oziroma saj, ki hitreje zamašijo filter trdnih delcev. Filtri trdnih delcev so namreč namenjeni prav temu, preprečevanju, da bi saje, ki nastanejo med zgorevanjem goriva v motorju, uhajale na prosto, saj gre za snov, ki zelo slabo vpliva na naše zdravje.

Mercedes razred B Avto Francoski motor v Mercedesu se poslavlja

Nasvet voznikom je, da na vsake toliko časa podajo na daljšo vožnjo, ko bo sistem pri delovni temperaturi sprožil postopek regeneracije filtra trdnih delcev. Je pa težko dati splošen nasvet, na koliko kilometrov ali na koliko časa naj bi se voznik odpravil na takšno pot, saj je kopičenje saj v filtru trdnih delcev odvisno od vsakega posameznega voznika in vozila.

Ford mondeo Po 80.000 km Avto Primerjava stroškov na 80 tisoč kilometrov: dizel ali hibrid

A vrnimo se k testu iz Sibirije. Težava pri nizkih temperaturah se začne že z akumulatorjem, ki mu zmogljivost močno pade. Hkrati pa je ravno pozimi potrebno več energije za zagon motorjazelsko gorivo se strdi, natančneje izgubi filtrabilnost. Parafin se spremeni v kristale in zamaši filter. Pri temperaturah pod minus 20 stopinj Celzija ni več mogoče zagnati motorja brez dodatkov. Potem so tu še zmrznjeni vbrizgalniki, olje, ki bolj spominja na puding kot maso, težave so tudi s temperaturo stisnjenega zraka med stiskanjem, da se vbrizgano gorivo lahko vname.

Ford Fiesta Aktualno Avto Dizla lahko kupite le še v teh štirih avtih

Preprosto povedano, za dizelski motor so močne zmrzali "smrt". Vseeno je, ali imate audija, mercedesa, kio, renaulta, dacio ali toyoto, kar dokazuje tudi priloženi video o zagonu dizelskih avtomobilov, ki prihajajo večinoma iz Rusije.
 

Komentarjev 3
  • stromar 08:48 07.december 2020.

    sem že začel polniti zimski štrom in ni nobenih težav

  • pieroulqui 05:14 07.december 2020.

    www︎.︎Devmar︆.︆net - oddličen prrojekt za odrrasle, ki želikko najti parrtnerja za sseks

  • liacrosni 18:35 06.december 2020.

    www︎.︎Devmar︆.︆net - oddličen projekt za odrrasle, ki želijo najti partnerja za seks