Avto
64 ogledov

Zakaj je državni sekretar na Celjskem sejmu drvel čez blato?

Utrinki s četverčka sejmov v Celju
1/42
Andrej Leban
Celjski četvorček sejmov na temo avtomobilov, motorjev, gospodarskih vozil in logistike je lahko zelo zabaven, a tudi poučen. V to se je na lastni koži prepričal tudi državni sekretar.

- "Schwarzmüllerjeve prikolice mi dobro koristijo, ne vem, če bi menjal."

- "Ja, tale pa bi bil dober za prevoz piščancev."

- "Zakaj je to orodje za menjavo sklopke boljše od običajnega?"

- "Uu, pejmo se peljat v fordu rangerju!"

- "V drugem nadstropju imajo tekmovanje v driftanju z modeli!"

- "Si videl unga črnega harleyja? Peljal sem se z njim!"

To je le nekaj v uho ujetih pogovorov obiskovalcev po včerajšnji otvoritvi četverčka sejmov, ki bo trajal vse do nedelje, vmes pa ponudil še veliko vsebin. Sejmi niso zanimivi le za običajne obiskovalce, temveč tudi za profesionalce, saj med sejemskimi dnevi nekateri razstavljalci sklenejo za polletno količino posla.  

Včeraj je na Celjskem sejmišču vrata odprl največji dogodek za strokovnjake in poznavalce vozil. Na kar štirih združenih sejmih je mogoče najti veliko idej, orodij, tehnik in nasvetov, kako pravilno vzdrževati svoj avto, kakšen motor kupiti ter katero varnostno opremo zase, na kakšen način pri novih gospodarskih vozilih prihraniti pri poslovanju ter kako optimizirati prevoze med proizvajalci ter kupci v okviru logističnih storitev. 

Vendar pa sejmi Avto in vzdrževanje, Moto Boom, Gospodarska vozila in Logistika ponujajo še več. Kot je ob otvoritvi spomnil Robert Otorepec, izvršni direktor Celjskega sejma, je tamkajšnje sejmišče edino pri nas in tudi v okolici Slovenije, ki omogoča testne vožnje vozil.

In res, novi VW crafter v osrednjem atriju nudi zanimivo izkušnjo enostavnega parkiranja prikolice, s ford transit customom pa lahko profesionalni uporabniki ali običajni obiskovalci vidijo, kako varni so postali "beli kombiji".

Na drugi strani dvorišča pa stojijo parkirani harley davidsoni, pripravljeni, da se nanje usedejo ljubiteji motorjev in se na testnem krogu spoznajo z njihovim posebnim karakterjem.

Na sejmu so prisotni vsi glavni igralci med gospodarskimi in osebnimi vozili, še posebej zanimivi pa sta dve novosti - peugeotov novi model 5008, ki je svet enoprostorcev združil s križanci, ter MAN TG, crafterjev brat dvojček. Zelo zanimive izkušnje pa seveda nudijo tudi številni tovornjaki, v katere je mogoče zlesti in občutiti, kakšno je življenje šoferjev. V hali sejma Moto Boom je med številnimi športnimi in uživaškimi dvokolesi mogoče občudovati tudi nekaj res lepih custom motorjev. 

Hala L združuje na enem mestu vse o vzdrževanju vozil. Tam je mogoče spoznati aktualnega mehanika leta Primoža Rožnika, se spoznati s delovanjem klasične mehanične delavnice ali pa se usesti za volan vojaškega hummerja - da tudi Slovenska vojska je prisotna, poleg hummerja v notranjost vabi tudi oklepnik valuk. Sedenje v hummerju bo marsikoga presenetilo, še posebej če bo skušal pogledati v vzvratna ogledala.

Šele z obhodom različnih stojnic človek dobi občutek, kako zapletena in zanimiva so današnja vozila in kako pomembno je, da popravila zaupate nekomu, ki je na tekočem s stalnimi novostmi v industriji. Zanimivo izkušnjo logistike pa ponuja tudi poligon, na katerem lahko vsak poskuša s tovornjakom dostaviti blago od proizvajalca do naročnika. Z modelom na daljinsko vodenje, seveda. 

Za konec je ostal še off road poligon, katerega grbine je takoj po otvoritvi pod vodstvom nekdanjega priznanaega motokrosista Saše Kraglja izkusil tudi ržavni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Jure Leben. Kragelj je namreč ministra v pražnji obleki nič kaj nežno popeljal v 4x4 vozilu, pri čemer sta nekajkrat dobro poletela v zrak. 

Na off roadu bo sicer ves konec tedna zelo pestro - obiskovalci lahko izkoristijo možnost vožnje v VW amaroku ali fordu rangerju, v sklopu dogajanja pa se bodo izvajali tudi treningi motokrosistov v različnih kategorijah, v soboto in nedeljo pa bo tudi pravo tekmovanje. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Janez_53 12:18 19.maj 2017.

    Po moje je Leban po tej vožnji nujno potreboval sveže gate!