Avto
205 ogledov

Zaradi neodgovornih lastnikov Darsovci po avtocesti lovijo tudi pse

Cestninska postaja Anže Petkovšek
Ne samo lisice, srne in tudi medvedi, po naših avtocestah vozniki vsako leto trčijo v okoli 30 psov, ki pobegnejo neodgovornim lastnikom.

Na počivališču velja splošni kodeks obnašanja, torej pričakuje se kulturno obnašanje uporabnikov, pravijo na Darsu, kjer so priznali, da se soočajo s problematiko živali in domačih ljubljenčkov na avtocestah (AC) in hitrih cestah (HC).

V večletni statistiki beležijo povprečno približno 300 srn in približno 300 lisic (prostoživeče živali zaidejo na AC na priključkih, preskočijo varovalno ograjo, itd.), pojavijo pa se tudi druge prostoživeče živali (tudi medved). Z namenom, da preprečijo njihovo prisotnost na AC/HC izvajajo različne ukrepe, težko pa preprečijo neodgovornost lastnikov hišnih ljubljenčkov.

Pes mora biti na povodcu

Težave so tudi pri psih. "Pes je domača žival, ima lastnika, ki mora skrbeti zanj. Vsebinsko so dolžna ravnanja lastnika psa določena v zakonu o zaščiti živali. Le ta jasno opredeli zahteve glede gibanja domačih živali na javni površini," so nam odgovorili pri Dars, kjer pojasnjujejo, da je počivališče ob AC/HC javna površina, zato morajo lastniki svojega psa voditi na povodcu, kot to velja za druge javne površine. Za nevarne pse velja tudi pravilo obveznega nagobčnika.

pes avto | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Posebej poudarjajo, da mora pes v avtomobilu imeti boks (kletko) oziroma če je v prtljažniku, mora biti med kabino in prtljažnikom nameščena zaščitna mreža. Povprečno se na AC območju v enem letu zgodi 30 trkov vozil s psom. Pomembno je, da je pes v boksu tudi v primeru prometne nesreče, saj psa v boksu intervencijske službe lažje umaknejo na varno. V nasprotnem primeru lahko pes pobegne in povzroči dodatno nesrečo.

Na Darsu še pravijo, da so to dogodki, ki jih ne bi bilo, če bi lastniki ravnali skrbno. Ali pa morda bistveno manj, ker jih nekaj (ker so se izgubili) zaide na AC na priključku.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.