Avto
307 ogledov

Žarometi spet ključen faktor varnosti na cestah

Opel astra Youtube
Ameriški inštitut za prometno varnost IIHS bo kmalu začel samostojno vrednostiti varnost žarometov. Žarometi, spet, tako kot v začetkih avtomobilizma, postajajo eden ključnih stebrov varnosti avtomobila.

Eden od ključnih faktorjev pri oblikovanju novega avtomobila je varnost. Ameriški inštitut za prometno varnost IIHS (IIHS) se spet vrača h koreninam - svetilom, oziroma žarometom. IIHS razvija program različnega vrednotenja žarometov. Samostojni program ocenjevanja je trenutno še v razvoju, kmalu, že od leta 2017, pa bo ocenjevanje žarometov pomembna podlaga za pridobitev oznake TopSafety+, ki jo v ZDA prejmejo najbolj varna vozila na trgu.

V preteklosti v ZDA celo prepovedani

Najbolj varni žarometi, to pomeni, da ponoči najbolje osvetljujejo cestišče in se samodejno prilagajajo vsem pogojem na cesti, za delovanje uporabljajo kamere, senzorje in električne motorje, ki usmerjajo svetlobo iz žarometov v ovinek in skrite kotičke blizu in daleč pred vozilom.

Zanimivo je, da so bili avtomobili, ki so imeli prilagodljive žaromete, v preteklosti v ZDA celo prepovedani. Najbolj zgovoren primer je citroën DS, popularno žaba, ki so ga v šestdesetih letih v ZDA prodajali s fiksnimi žarometi, v Evropi pa je že pred več kot pol stoletja osvetljeval tudi ovinke. Prepoved se je nanašala na ameriški zakon o varnosti iz leta 1940.

S prilagodljivimi žarometi manj nesreč

Vozila, ki imajo vgrajene prilagodljive žaromete, kot so Mazde, Mercedes-Benzi, Volvi in danes že številne druge znamke, imajo 10 odstotkov manj prijavljenih škod pri zavarovalnicah v primerjavi z vozili s fiksnimi žarometi, razkrivajo podatki različnih ameriških raziskav. Prilagodljiva svetila so postala standard pri premium proizvajalcih avtomobilov, hitro pa se širijo tudi v vozila srednjega razreda - nova opel astra ima tako matrične led žaromete. Ti vedno svetijo s polno močjo, sklop diod v žarometu pa se po potrebi izklaplja in vklaplja, ter na ta način zasenčni vozila pred nami ali nasproti nas, oziroma osvetli križišča v mestih ali rob cestišča.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.