Avto
113 ogledov

ŽURNALOV AVTO LETA 2013: Za nižjo porabo največ naredite sami

Žurnalov avto leta 2013 Anže Petkovšek
Varčno. Za ekološko in varčno vožnjo ne potrebujete električnega vozila. Dovolj je že način vožnje.

“Za tistega, ki namerava avto uporabljati le za prevoz od točke A do B in ga ne zanima, kako hitro ali udobno bo tja prišel, je najučinkovitejši avto z zelo špartansko opremo in čim manjšo porabo. Takoj ko je uporabnik zahtevnejši, je učinkovit avto tisti, ki za čim manjši strošek (nakupa, uporabe in vzdrževanja) omogoča zahtevano,” pravi Rok Ceglar iz Centra odličnosti nizkoogljične tehnologije CO NOT.

Svoje favorite med 20 finalisti v izboru za Žurnalov avto leta 2013 lahko izberete TUKAJ.

Ekozanesenjaki zagotovo razmišljate o nakupu električnega ali hibridnega avtomobila, glede na njihove dokaj visoke cene (cene baterijskih električnih vozil na slovenskem trgu se začnejo pri 35 tisoč evrih) pa je vredno poudariti tudi to, da lahko dejansko veliko storite za okolje in privarčujete tudi z varčno vožnjo.

Določeni avtomobili že vključujejo napredne tehnološke naprave za varčnejšo vožnjo, še vedno pa ste vi tisti, ki imate vpliv nad porabo. Redno preverjajte tlak v pnevmatikah, kajti če je ta prenizek, se povečata upor pnevmatike in poraba goriva. Pri 2.500 vrtljajih dajte v višjo prestavo in znebite se nepotrebne teže (nosilcev na strehi, prtljage). Če boste avto vozili pretežno po mestu, ne potrebujete štirikolesnega pogona ali velikega avtomobila.

Top trije nasveti

1. Za nakup električnega vozila preverite Eko sklad, kjer ponujajo subvencijo.
2. Avto uporabljajte le za nujne primere; če se le da, pojdite peš, s kolesom ali javnim prevozom.
3. Avto redno vzdržujte in preverjajte tlak v pnevmatikah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.