Avto
213 ogledov

Avtocesta: 10 let so pričakovali, te dni je zares počila

Dilatacija Dars
Končno je počila tudi dilatacija na viaduktu Ravbarkomanda, ki pa zaradi trdoživosti sodi v anale. Precej več nevšečnosti pa se voznikom na poti po primorski avtocesti obeta prihodnji teden - prične se obsežna obnova na kar dveh odsekih avtoceste.

V minulih dneh je prišlo na viaduktu Ravbarkomanda na avtocesti Ljubljana - Postojna do poškodbe dilatacije na voznem pasu viadukta, zaradi česar je bil Dars zaradi varnosti več ur prisiljen omejiti promet zgolj na en pas. 

"Zaradi udarcev se je pod dilatacijo okrušil beton in dilatacija ni imela več opore ter se je zlomila. Dilatacijo so naši sodelavci v četrtek začasno sanirali. Da bo začasna sanacija vzdržala bodo, do ponedeljka, ko bo izvajalec opravil dokončno sanacijo, ponoči vzpostavljene zapore odstavnega in voznega pasu," so za Žurnal24 pojasnili na Darsu. 

Sanacija bo tako zaključena relativno hitro, nasprotno kot pred leti, ko so na viaduktu Podtabor na gorenjski avtocesti zaradi poškodovane dilatacije čakali na potrebni material iz tujine celo več mesecev, vozniki pa so se morali prek viaduktu ta čas voziti z močno zmanjšano hitrostjo. 

Pričenja se doba počasnejše vožnje po vsej državi

Precej več težav pa se voznikom v prihodnjih tednih napoveduje na odseku Logatec - Unec, kjer so se že pričela pripravljalna dela, ki bodo predvidoma trajala do 10. septembra. Dars namreč načrtuje obsežno obnovo nekaj več kot štirikilometrskega smernega vozišča proti Kopru in podpornih zidov med počivališčem Lom in Ivanjim Selom.

Zaradi zapor posameznih pasov bo do 10. septembra zmanjšana pretočnost prometa na tem delu avtoceste, občasno lahko pride tudi do zastojev, vnaprej opozarjajo na Darsu. Po zaključku postavitve zapore bo promet med izvedbo obnove vozišča bolj pretočen, saj bo od predvidoma 10. septembra dalje do predvidoma najdlje 12. novembra vseskozi potekal po dveh zoženih pasovih v obe smeri. 

To pa ni edina zapora na primorki. Od prihodnjega ponedeljka bo promet predvidoma do dva tedna oviran zaradi postavitve nove vertikalne signalizacije. Promet bo v dolžini nekaj sto metrov potekal po dveh zoženih pasovih, vendar lahko vsaj prvi dan zaradi lepljenja črt zoženih pasov ob povečanem prometu pride tudi do zgostitev prometa ali zastoja.

Dolenjci še kar bentijo ...

Upati je, da bosta obe omejitvi manj vplivali na promet kot v primeru aktualne obnove dolenjske avtoceste med Višnjo Goro in Ivančno Gorico. Kljub drugačnim napovedim Darsa namreč tam tudi po vzpostavitvi 2+1 smernega vozišča, ki se prilagaja konicam, prihaja še naprej do dolgih zastojev. Obnova naj bi bila zaključna do 12. oktobra. 

Na Štajerskem dve obnovi

Na odseku Slovenska Bistrica – Slovenske Konjice se bodo, če bodo dovoljevale vremenske razmere, že ta konec tedna začela pripravljalna dela v okviru obsežnejše obnove približno štirih kilometrov vozišča proti Mariboru. Najpozneje od sredine prihodnjega tedna dalje bo promet potekal po dveh zoženih pasovih v obe smeri, pri čemer bo en pas proti Mariboru speljan na nasprotno stran avtoceste. Dela bodo potekala predvidoma do konca oktobra; obnovljeni bodo tudi vsi štirje kraki priključka Slovenske Konjice, o zaporah posameznih krakov bodo uporabniki avtoceste pravočasno obveščeni. 

Dilatacija | Avtor: Dars Dars
Na odseku med priključkoma Dramlje in Celje - center promet zaradi graditve protihrupnih ograj poteka v razdalji približno devet kilometrov po dveh zoženih pasovih v obe smeri, pri čemer je en pas proti Ljubljani speljan na nasprotno stran avtoceste. Graditev protihrupnih ograj bo sicer na odseku med Celjem in Dramljami potekala do začetka oktobra.

Do Jesenic po enem pasu

Na odseku med priključkoma Jesenice – vzhod (Lipce) in Lesce bo promet predvidoma od ponedeljka 7. septembra zaradi obsežne obnove vozišča potekal v razdalji približno pet kilometrov zgolj po enem pasu v obe smeri. Mimo delovne zapore bo omogočen promet samo vozilom največje dovoljene širine 3,3 metra.

Za ves promet bo v prvi fazi del, ki bo zaključena predvidoma do konca septembra, zaprt priključek Jesenice - vzhod proti Avstriji (izvoz z avtoceste iz smeri Ljubljane ter uvoz nanjo v smeri Avstrije). Obvoz bo prek priključkov Lesce ali Jesenice - zahod. Zaprto bo tudi malo počivališče Lipce v smeri Avstrije. O zaporah v drugi in tretji fazi obnovitvenih del, ki bodo trajala predvidoma še ves oktober, bodo uporabniki avtoceste pravočasno obveščeni.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • valerijakregar 21:14 05.september 2015.

    maltar si jih je pretopil v svoje zlato. še danes hodi v švico preštevat palice.

  • Ludvik Miholic 17:59 05.september 2015.

    CE NEBI BILO V SLOVENIJI AVTOMOBILOV BI CESTE ZDRZALE

  • alibaba 13:10 05.september 2015.

    Kdo daje minuse,ko pa je res.Verjetno tisti ,ki je kradel zraven!"