Slovenija
155 ogledov

Avtocesta na Jakoba

Gozdna cesta Iztok Golob
Preddvor. Zapornica na gozdni cesti postavljena nezakonito, je prepričan župan.

Kranj. Na poti do priljubljene točke nad Preddvorom raste široka gozdna cesta, zaprta z zapornico. »Gradijo avtocesto«, opozarja eden od pohodnikov. Nova gozdna pot naj bi bila končana do jeseni, trasa pa se bo končala za cerkvijo na Jakobu. Kot pojasnjuje izvajalec, bo gozdna cesta zgrajena v skladu z gradbenim dovoljenjem, služila pa bo izkoriščanju gozdov. Investitor je Jutta Auersperg iz Gradca, ki je v denacionalizacijskem postopku dobila nazaj gozdno posest Turn nad Potočami.

Občina preverjala
»Tudi mi prejemamo ogromno klicev v zvezi s cesto,« je dejal preddvorski župan Miran Zadnikar. »Zato smo preverili na zavodu za gozdove in na zavodu za varstvo narave. Žal ima investitor vsa dovoljenja, ne vemo pa, kako je to možno.Vsak lastnik gozda ima pravico graditi ceste na podlagi gradbenega dovoljenja,« je dodal. Po drugi strani pa je Zadnikar prepričan, da je zapornica, ki omejuje uporabo poti, izvajalec postavil nezakonito. Od zavoda za gozdove pričakuje, da jo bo umaknil, dokler na gozdni cesti ne bo sprejet režim njene uporabe. »Preprečuje dostop reševalcem, policiji, lovcem in drugim upravljavcem zemljišč,« pojasnjuje.

Cesta ni namenjena naselju
V javnosti se sicer pojavljajo govorice, da naj bi cesta služila gradnji novega naselja, vendar pa preddvorski župan to zanika. »Zaenkrat nismo dobili nobene pobude za spremembo prostorskih načrtov,« pravi in zatrjuje, da bi tovrstne poskuse tudi preprečili. »Ne pride nam na kraj pameti. Bili bi odločno proti,« zatrjuje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.