Slovenija
24 ogledov

Po vseh križih križ čez križ

gorenjska avtocesta gneča Saša Despot
Peračica–Podtabor. V petek odprtje odseka. Konec “nacionalne sramote”.

"Promet bo stekel predvidoma v petek,” so o zaključnih delih na gorenjski avtocesti včeraj zapisali na Darsu. Gorenjski župani napoved pozdravljajo, so pa tudi kritični.

“Prepozno, a super”

“Rekel bi dve leti prepozno. To bi moralo biti že zdavnaj dokončano, sicer pa super,” je dejal kranjski župan Mohor Bogataj.

“Ena od največjih nacionalnih sramot je, da se je tako dolgo pacalo. Pobiramo cestnino, dražjo kot v Švici, zaračunavamo visoke kazni, hkrati pa se soočamo z zastoji. To ni lepa dobrodošlica gostom v Sloveniji,” je povedal blejski župan Janez Fajfar.

Z zastoji se je na koncu še posebno ubadala Radovljica. “Dnevno, sploh pa med poletno sezono,” je dejal radovljiški župan Ciril Globočnik, ki upa, da so zastojem v občini s tem šteti dnevi: “Žal smo zadnji na vrsti, ampak dobro, da odpirajo še pred zimo. Kar se Radovljice tiče, je odprtje izjemnega pomena.”

Previdnejši je bil tržiški župan Borut Sajovic, ki živi nedaleč od nedokončanega odseka. Po eni strani meni, da gre za pomemben dosežek, po drugi strani pa upa, da bodo turisti z avtoceste tudi sestopili, ne pa zgolj zdrveli mimo.

Avtocestni križ

Iz osnovnega nacionalnega programa avtocest in hitrih cest je v gradnji še petkilometrski odsek hitre ceste med Koprom in Izolo, katerega del je tudi nekaj manj kot 2,2 kilometra dolg dvocevni dvopasovni predor Markovec. Za promet bo odprt konec prihodnjega leta ali pa na začetku leta 2013, pravijo na Darsu. V osnovni program spada tudi dokončanje hitre dvopasovne ceste Hajdina–Ptuj–Markovci, dodajajo. Kritik ne komentirajo, pojasnjujejo le, da je bila dinamika gradnje odvisna od virov financiranja, vrstnega reda, dolgotrajnih postopkov umeščanja trase v prostor in pridobivanja zemljišč.

Komentarjev 3
  • McBobo 18:38 25.oktober 2011.

    KONČNO. Če bi kitajci gradili, bi bilo v roku pol leta ferik ali pa še prej. Sedaj bomo gorenjci pridobili na času vsaj 5 minut prej na cilju. Zdaj naj pa čimprej še mitnice podrejo, ki so ravno tako nacionalna ...prikaži več sramota. Tujec plača vinjeto, potem pa pred mitnico stoji tabla z napisom- cestnina. Marsikateremu ni jasno, kaj narediti in naredi zastoj na mitnici. Res žalostno, koliko časa potrebujemo, da se pri nas stvari konkretno odvijajo in udejanijo.

  • ipavc 12:59 25.oktober 2011.

    Cajt je že bil

  • graff 09:21 25.oktober 2011.

    AC odsek, Perčica - Podtabor, dolg cca2,6 km, ki se gradi od leta 2006 je navečja gradbena in politična sramota Slovenije.Ta zadnji odsek, ki sicer izhaja iz prvotnega plana izgradnje AC križa v SLO, to je Šentilj-Koper, Karavanke-Obrežje, ni ...prikaži veči dokončan, ker se je vmes zaradi zlorabe politike in drugih nečednosti zgradilo marsikaj prej, kot denimo pomurka, katere pričetek gradnje je bil predviden za leto 2013, Maribor-Ptuj-Draženci ipd.Da smo Gorenjci potegnili ta kratko se v prvi vrsti lahko zahvalimo ,,gorenjskim,, poslanecm, ( ne vidim nobene razlike med Ruparjem in Beblerjevo), ki jim je bila Gorenjska zadnja briga med tem ko so vmes pridno podpirali pretakanje denarja in investicij v druge predele države, predvsem v Prleškoprekmurski konec.(lonec)Bo kdo odgovarjal, seveda nihče, čeprav v tujini v tem času zgradijo najmanj 100 km avtocest z viadukti vred pa še sama gradnja je bistveno cenejša kot pri nas.Preveč svinjarij so nam storili, da b