Slovenija
22 ogledov

Potniški vlaki do Kopra šele maja

želenice Slovenske železnice
Potniški vlaki vse do maja ne bodo vozili na progi Ljubljana - Koper. Tovornjaki, ki so v preteklih dneh stali, bodo vozili tudi konec tedna, saj zapore ne bo. Na avtoceste lahko ponekod tudi brez vinjete.

Potem ko je v četrtek zvečer spet stekel tovorni promet z dizelskimi lokomotivami med Borovnico in Sežano ter je Luka Koper lahko ponovno začela pošiljati tovor naročnikom, pa potniški vlaki še nekaj časa ne bodo vozili. Po besedah generalnega direktorja Slovenskih železnic Dušana Mesa, naj bi potniški promet stekel šele maja.

Najprej bo treba oceniti škodo, o kateri Mes ni želel ugibati, nato pa bodo na vrsti zavarovalnice, ki bodo z izplačilom omogočile hitrejšo sanacijo uničene infrastrukture. "Ocenjujem, da se to pred majem ne bo zgodilo, saj bo treba zagotoviti, da se bo tovorni promet normalno odvijal tudi v času obnove," je dejal Mes.

Škoda samo na tej progi bo izjemno velika, saj je popolnoma uničena elektrifikacija dveh tirov v dolžini 140 kilometrov. Ocenjujejo, da bi se lahko približala 20 milijonom evrov.

Tovorni promet v manjšem obsegu

Potem ko je včeraj stekel tovorni promet, naj bi dnevno do Luke Koper peljalo 25 vlakovnih kompozicij, medtem ko jih je prej vozilo 60 na dan. "Toliko vlakov naj bi v Koper pripeljalo ta konec tedna, kasneje pa se bo njihovo število povečalo, da se bo normaliziralo tudi stanje v Luki Koper," je ob današnjem obisku v Kopru dejal Mes.

Slovenske železnice so se dogovorile za prevoz blaga tudi preko Italije, saj sta mejna prehoda Šentilj in Jesenice proti Avstriji še vedno zaprta. "Danes smo poslali pomoč tudi Avstrijcem, da bi čim prej odprli tudi ta prehod proti Avstriji, in sicer predvidoma tekom naslednjega tedna oz. prej, kot je bilo predvideno," je dejal generalni direktor Slovenskih železnic.

Zaradi prekinitve železniške povezave z Luko Koper na prometnoinformacijskem centru v prihodnjih dneh pričakujejo močno povečan tovorni promet. "Tako bo, ker konec tedna ne bo veljala zapora za tovorni promet," pojasnjuje Andrej Klobasa, predsednik sekcije za promet pri obrtni zbornici. "V sodelovanju z gospodarsko zbornico smo se s policijo dogovorili, da zapore ne bo, ker v preteklih dneh na razklad ali naklad niso prišla tudi tovorna vozila."

Izjemoma bodo vozili konec tedna

Tovorni promet je za vozila, težja od 7,5 tone, običajno sicer prepovedan ob nedeljah, praznikih in dela prostorih dneh od 8. do 21. ure. Ker se je začel v Luki Koper zaradi poškodovane železniške infrastrukture med Ljubljano in Koprom nabirati tovor, so ta pravila prilagodili, da bi čim prej sanirali škodo.

Minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel je Darsu, policiji in v vednost tudi Luki Koper poslal nujno obvestilo, da bo v soboto in nedeljo zaradi izrednih vremenskih razmer in s tem ohromljenega železniškega prometa v Sloveniji dovoljen povečan promet tovornih vozil in skupin vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 tone.

Povečan promet tovornih vozil je zaradi ohromljenega železniškega prometa mogoče pričakovati na območju celotne Slovenije. Ti prevozi bi bili zaradi praznika - v soboto praznujemo kulturni praznik - in nedelje v omenjenem času sicer prepovedani.

Avtocesto občasno zapirajo, možen prevoz brez vinjete

Podrta drevesa in električni drogovi, poledica in zimske razmere so vzrok, da so še zmeraj zaprte številne ceste. Še vedno ostaja nevarnost padanja ledu in snega z objektov nad cestami in z neočiščenih vozil.

V primeru popolne zapore na glavnih ali regionalnih cestah, kjer ni drugega obvoza, lahko vozniki kot obvozno cesto, po predpisih, uporabljajo avtocesto tudi brez vinjete. Vendar le med najbližjima priključkoma.

Komentarjev 2
  • Žurnalček 15:33 25.februar 2014.

    Vsak elektrovodnik se da spremeniti tudi v grelno napravo. Zanima me zakaj ni žic SŽ kakor tudi ELES segreli z uporabo el.upornosti ?

  • NeAnonimni 10:46 07.februar 2014.

    Ubogi ilegalci so moral en teden čakat v zabojnikih..