Avto
52 ogledov

Avtomobili z vse več napakami

Okvara na cesti Shutterstock
V ZDA so lani zaradi različnih napak odpoklicali 20,5 milijona vozil, kar je pet milijonov več kot leto prej.

Ameriški General Motors je pred kratkim napovedal odpoklic skoraj 1,5 milijona avtomobilov. Nemški strokovnjaki so prepričani, da bo v prihodnje podobnih zgodb še več, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Elektronika na udaru

Lani so odpoklice večinoma povzročile težave z elektroniko in varnostnimi sistemi, na primer težave pri vžigu ali napake pri delovanju zračnih blazin, ugotavljajo na nemškem centru CAM. Njihov strokovnjak Stefan Bratz je ob tem opozoril, da bo v prihodnje odpoklicev najverjetneje še več. Proizvajalci namreč vse več modelov izdelujejo na podlagi iste modularne platforme.

S tem želijo proizvajalci znižati stroške in napraviti proizvodnjo vitkejšo. Hkrati pa to pomeni, da napaka na eni skupni komponenti prizadene številne modele avtomobilov, v katerih je ta del vključen. S tem odpoklici postajajo vse obsežnejši in tudi vse dražji.

V ZDA sicer pri odpoklicih glede na število prodanih vozil vodita Hyundai in njegova hčerinska družba Kia, sledi Fiat s Chryslerjem, tretja pa je Toyota. Na četrtem mestu je nemški BMW.

Komentarjev 1
  • 4krogci 09:06 31.marec 2014.

    Logično hyundaj in kia kaj pa drugega! Pa toliko opevajo kvaliteto in s tem dajajo garancijo 7+ let, ja pa ja de in pri tej garanciji je velja nič! Primer: Hyundaj santa fe 2013 letnik se mu barva lušči na ...prikaži več strehi (nobene poškodbe) in je nočejo priznat!