Avto
63 ogledov

Nemci: Teslin avtopilot je nevaren

Avtopilot Youtube
Sistem avtopilota, ki je vgrajen v Teslinem vozilu model S predstavlja resno nevarnost v prometu, so v internem poročilu navedli pri Nemškem inštitutu za varnost prometa (BASt).

Nemci so poleg samega avtopilota prepričani, da senzorji v tesli model S ne pridobivajo dovolj informacij o prometu med prehitevanjem, poleg tega pa niti sistem samodejnega zaviranja v kritičnih situacijah ne opravi dovolj zanesljivo svoje naloge, piše v poročilu.

Še posebej je to problem na nemških avtocestah, kjer na številnih odsekih ni omejitve hitrosti. V poročilu piše, da senzorji pregledujejo le področje 40 metrov pred vozilom, kar pomeni, da, če nekdo vozi s hitrostjo 150 km/h, to ni dovolj.

Nemški prometni minister Alexander Dobrindt je dejal, da pozna poročilo in, da vseeno ne želi odpoklicati tesle model S iz prometa. Na poročilo, ki je pricurljalo v medije, objavil ga je časnik Der Spiegel, so v uradnem odzivi na ministrstvu za promet odgovorili, da je poročilo interne narave in da končne ocene varnosti še niso sprejeli, saj se izvajajo dodatna testiranja.

Testiranja še potekajo

Odzvali so se tudi pri Tesli Motors. Njen lastnik Elon Musk je sporočil, da nemški rezultati ne temeljijo na znanstvenih dokazih. Sporočil je tudi, da so imeli do kupcev vedno odprt in transparenten odnos in da je avtopilot sistem, ki vozniku pomaga, hkrati pa zahteva, da je voznik vseskozi pozoren na dogajanje na cesti. Iz podjetja so sporočili, da je njihov sistem samodejnega zaviranja med najmodernejšimi v avtomobilski industriji.

Pri Tesli Motors so avtopilota v svoje vozilo vgradili oktobra lani. Pod drobnogledom se je znašel pred meseci, ko je v javnost prišla vest o tem, da je med uporabo avtopilota v tesli model S na Floridi umrl voznik. Vozilo se je z vklopljenim avtopilotom med samodejno vožnjo brez zaviranja zaletelo v prikolico tovornjaka, kar je bilo usodno za voznika.

dezurni@zurnal24.si

Dan za varen avto

Komentarjev 2
  • zdrej 14:04 12.oktober 2016.

    Nekaj je prestiž, nekaj je želja, nekaj je resničnost. Samovozeči avti so še vedno želja. Delati na tem je prestiž, resničnost pa je, da smo še daleč od poplne avtonomije. Zakaj, ker se bo slej ali prej pokazalo, da je ...prikaži več potrebno poskrbeti še za kaj več kot nekaj senzorjev, kamer in računalnokv navzkriž, da to deluje zanesljivo. Ti sistemi pa izhajajo iz razvoja samovozečega avta, ter iz drugih razvojev (formula, letalstvo, ... ). Tak da to tudi tebi doprinaša v tistem, kar povprečen uporabniki niti ne vidi in poveže.

  • mph 13:54 12.oktober 2016.

    Sploh ne vem kaj se jim je bilo treba igrat s samovozečimi sistemi, namesto, da bi se skoncentrirali na ustvarjanje vrhunskih električnih avtov. Nikoli ne bi takemu sistemu zaupal. Ok za ojačevalec zavorne sile, tresenje volana v primeru, da je ...prikaži več avto preblizu roba ceste, ....