Slovenija
38 ogledov

Ne bodo dovolili deložacije

Andrej Klobasa, OZS (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
"Do deložacije ne sme priti in Slovenci moramo pomagati tej družini," je povedal Andrej Klobasa, predsednik sekcije za promet pri OZS.

Podporniki družine Vaskrsić, ki bo v petek prisilno izseljena iz hiše zaradi 124 evrov neplačanega dolga, bodo okoli hiše sklenili živi obroč in tako poskušali preprečiti deložacijo. Zoran Vaskrsić jo bo s polnoletnimi člani družine pričakal v hiši. "Policiji se ne bom fizično upiral, moji podporniki pa me ne bodo pustili iz hiše," napoveduje.

Sodnico varuje policija

Čeprav je vrhovno sodišče (VS) uvedlo službeni nadzor nad delom sodnice v tem primeru, podpredsednica VS Nina Betetto meni, da to ne more spremeniti dejstva, da so Vaskrsićevi hišo izgubili. Rezultati službenega nadzora naj bi bili znani v največ desetih dneh.

Betettova pravi, da je "sodišče že trikrat ugotovilo, da je bilo pravo uporabljeno pravilno". Namen nadzora nad delom sodnice, ki je zaradi groženj pod policijskim varstvom, je po besedah Betettove “raziskava spornih dejstev primera”.

Ključna dilema bo verjetno vprašanje, zakaj ni upoštevala predloga upnika, naj namesto izvršbe nepremičnine za izterjavo dolga Vaskrsiću raje rubijo plačo. "Sodnica bi morda lahko odločila drugače, a do takrat je dolžnik od sodišča o zadevi dobil sedem obvestil. Tudi ustavno sodišče pravi, da če je dolžnik pasiven, neodziven, nima pravice do ustavnopravnega varstva," razlaga Betettova.

Pomoč družini napovedali avtoprevozniki

"Nismo se še odločili, kako bomo pomagali družini, pa tudi vnaprej ne bomo nič govorili. Do deložacije ne sme priti in Slovenci moramo pomagati tej družini," je povedal Andrej Klobasa, predsednik sekcije za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije. Prepričan pa je, da dejanska izvedba deložacije pod vprašaj postavi tudi verodostojnost te vlade in "minister za pravosodje mora takoj odleteti".

"Sodnico in njenega šefa je treba poslati na zdravljenje, ker nista zdrava, v to sem prepričan," je ogorčen Klobasa, ki je prepričan, da ne glede na vse "ne more nekdo prodati hiše zaradi 124 evrov".

"Vlada pritiska na sodstvo"

Vaskrsić zatrjuje, da za vodovod in kanalizacijo ni prejel ne računa ne opomina in da ni vedel za sodni postopek, dokler ni bilo že prepozno. "Kupcu hiše sem predlagal prestavitev deložacije, hotel sem vzeti kredit za hišo, da bi jo odkupil, a tudi tega ni želel," še pravi Vaskrsić, ki bo to sredo s podporniki protestiral pred parlamentom. Betettova sicer meni, da pri pozivu predsednika vlade, naj se primer prouči, ne gre za "nič drugega kot napad na institucionalno neodvisnost sodstva".

Minister za pravosodje Senko Pličanič pravi, da se v ravnanje sodišča na sme vpletati, vendar konkretni primer "pod vprašaj postavlja ustreznost zakonodaje, kar pa seveda je moja odgovornost".

Komentarjev 19
  • Slovenija 20:12 18.marec 2012.

    Spoštovani Alpin moram ti le povedati,da se prvo prepričaj zakaj se gospod Klobasa bori.Je eden največjih borcev za plačilno disciplono.Merila sodišč niso za vse enaka. Ko imajo obrtniki od aprila leta 2008 od sodišča potrjeno. da jim neko ...prikaži več podjetje v prisilni poravnavi mora najkasneje do 05.12.2011 poravnati prvih 10% od zasluženih 100 tisoč eur.Danes smo pa 18.03.2012 pa sodišče ni niti dopisa poslalo, kaj šele, da bi temu podjetju prodali poslovno zgradbo na dražbi. Zato dajem gospodu Klobasi Andreju prav ko pravi, dasodišče lovi kurje tatove velike dožnike pa pusti pri miru.

  • privat 21:19 17.marec 2012.

    bomo se mi naših državnikov...naslednji smo mi ,za zgled pravijo....

  • privat 21:18 17.marec 2012.

    ak...mera vsega je mali človek..pa tudi bodočnosti! Novinarji se po mojem mnenju premalo borijo za malega človeka in poglej primer ,če so moje navedbe resničneˇ" POGLEJ KAKO MALI ČLOVEK ŽIVI" že vse so nam pokradli...malo si zgubila razsodnost in poštenost