Svet
648 ogledov

Avtor igre, ki seje smrt med mladimi

Izziv modrega kita Reševalni pas/Twitter
Mladenič, ki si je izmislil spletno igro, zaradi katere je že več najstnikov storilo samomor, prejema številna ljubezenska pisma. Pošiljajo mu jih zaljubljene najstnice, in sicer v zapor v Rusiji. Trdi, da si je izmislil igro, da bi svet očistil "biološkega odpada".

21-letni Philipp Budeikin je trenutno v ruskem priporu, kjer čaka na sojenje. Preiskava, ki poteka zoper njega, ga bremeni, da je najmanj 16 srednješolk napeljal k samomoru. Sodelovale so v spletni igri Modri kit, ki se je razširila po spletnih omrežjih. Da bi ta prispela tudi do Slovenije, ni podatkov, hrvaški portali pišejo, da so jo pri njih že zaznali.

Mladenič je v preiskavi svoja dejanja priznal; poudaril je, da so njegove žrtve "biološki odpad", da so bile srečne, da bodo umrle in da sam na ta način očiščuje družbo.

Igra Modri kit labilne najstnike v 50-tih dneh nagovarja k različnim izzivom, ki vključujejo tudi samopoškodovanja. Igra se konča s samomorom. Ruske oblasti menijo, da je na ta način samomor storilo več deset najstnikov, ki jih je k temu nagovoril Budeikin sam ali kak drug "mentor" igre.

V zaporu Kresti v Sankt Peterburgu so za ruske medije potrdili, da je Budeikin, ki v tem zaporu čaka na sojenje, prejel na desetine ljubezenskih pisem, ki so mu jih tudi vse predali. V skladu z zakonom ne smejo zajeti pisem, ki jih prejema, niti mu ne smejo prepovedati pošiljanja pisem na naslove, ki mu jih najstnice odprto napišejo same.

Pravila igre Modri kit

Preiskovalec Anton Breido, ki se ukvarja s primerom, je opozoril, da je Philipp Budeikin natančno vedel, kaj mora storiti, da bi prišel do željenega razultata. "Z igro je začel že leta 2013 in od takrat izpilil svojo taktiko. Skupaj s pomočniki je najstnike uspel pritegniti v skupine, pri čemer je uporabljal različne posnetke. Cilj mu je bil pritegniti čim več mladih, nato pa oceniti, kateri izmed njih so najbolj nagnjeni k psihološkim manipulacijam."

Poimenoval jih je "biološki odpad". Zadal jim je različne izzive, od katerih so bili nekateri otrokom preveč dolgočasni ali enostavno preveč čudni, da bi jih izvedli. Z njimi očitno ni mogel manipulirati; tistim, ki so ostali, pa je dajal vse težje izzive, kot je rezanje svoje kože, ubijanje živali, hoja po robu streh na stavbah. V dokaz, da so izziv opravili, so morali objaviti posnetek.

Večina otrok je med različnimi izzivi zapustila igro, tisti, ki so ostali, so se počutili pomembne, da so še vedno vztrajali, storili so vse, da so ostali v igri. Ena izmed težav, s katerimi se soočajo preiskovalci je ta, da je Budeikin najstnikom, ki so storili samomor, naročil, da pred tem izbrišejo vso dejavnost v njegovi skupini.

Ena izmed deklet, ki se je pridružila igri, si je tik pred zadnjim izzivom premislila, odšla na policijo in preiskovalcem predala vso korespondenco. Z njeno pomočjo so prišli na sled 21-letniku, ki svojo usodo čaka v preiskovalnem zaporu. Z njegovo igro žal vendarle nadaljujejo njegovi pomočniki.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Avatar skeptik
    skeptik 10:13 12.maj 2017.

    Moderator je preveč zaposlen z brisanjem komentarjev o vlačugi Mireli..... Nima časa za google translate poste

  • Janez_53 10:02 12.maj 2017.

    Kaj hudiča se pa ti greš??? KJE JE SEDAJ MODERATOR, DA BI UKREPAL???

  • ak 09:29 12.maj 2017.

    pri BorssertD-ju gre verjetno za lažni profil oziroma bot, ki objavlja scame, sporočilo je pa zgolj avtomatsko prevedeno iz angleščine (ali katerega drugega jezika) s pomočjo Googlovega prevajalnika.