Slovenija
480 ogledov

Babezioza prvič pri človeku

Test v laboratoriju Profimedias
V Murski Soboti odkrili prvi primer babezioze pri človeku v Sloveniji.

Zbolela je 55-letna bolnica, doma iz Murske Sobote, ki pa je že v domači oskrbi. Babezioza je redka bolezen, ki jo povzročajo klopi, pri težjem poteku bolezni pa so simptomi podobni malariji.

Babeziozo povzročajo paraziti iz rodu babesia, pojavlja pa se pri divjih in domačih živalih. Na človeka se prenašajo z vbodom klopa, izjemoma s transfuzijo krvi, je pojasnil predstojnik oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja v Splošni bolnišnici Murska Sobota Emil Pal.

Zdravi se s kombinacijo zdravil

Inkubacijska doba pri tej bolezni traja med enim in štirimi tedni. Bolezen lahko poteka brez simptomov, v obliki blage, neznačilne vročinske bolezni ali pa v malariji podobni obliki. Posebej so ogroženi bolniki z odstranjeno vranico in bolniki z oslabljeno imunostjo. V Evropi je bilo do sedaj potrjenih le nekaj deset primerov te bolezni. Zdravniki diagnozo postavijo predvsem s pregledom razmaza krvi in molekularnimi mikrobiološkimi preiskavami. Zdravijo pa jo s kombinacijo zdravil.
Omenjena bolnica je v bolnišnico prišla s štiri dni trajajočim visokim, neznačilnim vročinskim stanjem s splošnim slabim počutjem, bolečinami v mišicah, glavobolom. V laboratoriju v murskosoboški bolnišnici so naredili razmaz krvi, kjer so ugotovili spremembe na rdečih krvničkah, značilne za babeziozo.

Bolezen so potrdili tudi na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete v Ljubljani. Bolnica je zdravljenje nadaljevala na kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana.

Zdravniki morajo biti pozorni

Cepiva proti tej bolezni po pojasnilih Pala ni, pač pa se lahko prepreči s preventivo pred vbodi klopov. Kljub temu, da je bolezen redka, pa je po njegovih navedbah pomembno, da so zdravniki v prihodnje pri bolnikih s podobnimi simptomi in laboratorijskimi izvidi pozorni in pomislijo tudi na morebitno okužbo z babezijami. Brez ustreznega zdravljenja namreč lahko bolezen poteka v zelo hudi obliki. Pri brezsimptomnih bolnikih, ki so krvodajalci, pa lahko povzroča okužbe preko transfuzij krvi. Na voljo so učinkovita zdravila, ki jih pa ne predpisujejo pri vročinskih stanjih po vbodu klopov, je še navedel.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.