Slovenija
31 ogledov

Babice spreminjajo svet

tek babic
1/10
Anže Petkovšek
V prestolnici so danes praznovali mednarodni dan babištva in ga sklenili z dobrodelnim tekom, s katerim so zbrali nekaj denarja za socialno ogroženo mlado družino iz Ljubljane.

Mednarodni dan pogosto podcenjenega babiškega poklica, ki pomembno sooblikuje rojstvo večine ljudi razvitega sveta, so v Ljubljani zaznamovali z vsakoletnim srečanjem na Šmarni gori, popoldne pa so v središču mesta priredili tudi tri kilometre dolg tek, s katerim so zbirali simbolično denarno vsoto za socialno ogroženo družino iz Ljubljane.

Življenja rešujejo vsak dan

Geslo letošnjega zaznamovanja in ozaveščanja o poklicu se glasi Babice spreminjajo svet – družino za družino. Kot so v uradni izjavi za javnost sporočili iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, to pošilja jasno sporočilo, da "babice s svojim delovanjem spreminjajo družine, družbe in svet, saj rešujejo življenja mater in otrok".

Teka se je po neuradnih podatkih udeležilo okoli 50 ljudi, pretežno študentov babištva, ki so dobrodelno telesno vadbo tudi organizirali. Pridružila pa se jim je tudi Anita Prelec, predsednica Sekcije medicinskih sester in babic Slovenije, ki sicer dela v ljubljanski porodnišnici.

Še vedno neenakovredne sogovornice

"Danes so nas v porodnišnici mediji kar oblegali," nam je priznala Prelčeva in v šali dodala, da je ravno v aprilskem in majskem obdobju največ porodnic, saj je avgustovski čas dopustov najugodnejši za sproščeno delanje otrok.

V Sloveniji za zdravje in dobro počutje porodnic in novorojenčkov skrbi okoli 700 babic, a po oceni predsednice babiške sekcije žal še vedno niso enakovredne sogovornice pri oblikovanju zdravstvene politike, njihove pobude k spremembam načina dela pa so bile že večkrat preslišane. "Lepo bi bilo, da se ženska s svojo babico sreča že med nosečnostjo in tudi v poporodnem obdobju, saj znajo babice marsikdaj dobro ali celo bolje prisluhniti njenim potrebam," je dejala Prelčeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.