Šport
45 ogledov

Bach: Slovenija je pravi športni gigant

thomas bach EPA
Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) je ob obisku naše države dejal, da je Slovenija pravi športni velikan.

Thomas Bach je obisk v Sloveniji dopoldan začel z odprtjem Slovenskega olimpijskega izobraževalnega centra v Ljubljani in v svojem govoru med drugim poudaril, da je Slovenija glede na število prebivalcev pravi športni gigant.

"Pripravil sem precej sofisticiran govor, a potem, ko sem videl ta muzej, bom govoril kar iz srca, ne pa bral s papirja," je po prisrčnem odprtju centra povedal Bach in dodal, da je vesel vrnitve v Slovenijo, ki jo je leta 1994, takrat je bil v zibelki smučarskih poletov v Planici, obiskal kot predsednik evalvacijske komisije Moka, ko je Slovenija skupaj z avstrijsko Koroško in italijansko Furlanijo-Julijsko krajino prvič v okviru zamisli izvedbe olimpijskih iger treh dežel kandidirala za ZOI 2002.

''Slovenija je dežela športa''

Bach ni mogel mimo uspehov slovenskega športa. "Tukaj se počutim doma. Slovenija je dežela športa, morda pa je pomembna povezava tudi, da ste prvo olimpijsko medaljo osvojili prav v sabljanju," je dejal vodja mednarodnega olimpijskega gibanja, ki se je leta 1976 z reprezentanco Nemčije veselil olimpijskega zlata prav v sabljanju. Ob tem je dokazal, da se je na obisk Slovenije dobro pripravil in spomnil na številne uspehe slovenskega športa, na Leona Štuklja, Mira Cerarja, pa na uspehe Petra Prevca v zadnji zimi in druge.

thomas bach | Avtor: EPA EPA
Navdušen je bil tudi nad izobraževalnim centrom, nekakšnim večfunkcijskim olimpijskim muzejem, ki je namenjen tudi izobraževanju mladih in raznim srečanjem in sejam. "Tukaj so odlično predstavljeni uspehi slovenskega športa. Ko je Slovenijo pred leti obiskal nekdanji predsednik Moka Juan Antonio Samaranch, je dejal, da je Slovenija morda mala država, a velika v športu. Imel je prav. Sam pa dodajam, da je Slovenija glede na število prebivalcev in na zadnje uspehe na olimpijskih igrah v Sočiju 2014 in Londonu 2012 pravi športni gigant."

Izpostavil je tudi, da Slovenija postaja pomemben steber olimpijskega gibanja, ne le zaradi športnih uspehov, ampak tudi zaradi doslednega izpolnjevane agende 2020, saj jo je Olimpijski komite Slovenije po njegovem mnenju lepo implementiral na slovenski ravni, zato se ne boji za nadaljnje uspehe slovenskega športa. "Imate postavljene temelje za novih 25 let uspehov," je še dejal ob skorajšnji 25-letnici samostojnosti slovenske države.

''Obisk Bacha največja nagrada za slovenski šport''

Bach je predstavnikom Olimpijskega komiteja Slovenije obljubil tudi, da bo Mok še naprej podpiral njegove dejavnosti, prav za konec pa slovenskim športnikom zaželel veliko uspehov na poti do olimpijskih iger v Rio de Janeiru in igrah samih in predsedniku OKS Bogdanu Gabrovcu predal tudi posebno priznanje.

"Mislim, da je obisk Thomasa Bacha največja nagrada za slovenski šport. Prepričan sem, da bomo v celoti povzeli agendo 2020 in verjamem, da bo naša strategija zagotovila še svetlejšo prihodnost že tako uspešnega slovenskega športa," pa je poudaril prvi mož slovenskega športa Gabrovec.

Petkovšek poskrbel za igrivo demonstracijo

Sam dogodek je zaznamoval tudi uspešen uvod z otroci bližnjega vrtca, katerim je nekdanji svetovni prvak v gimnastiki Mitja Petkovšek predstavil šport, olimpijsko gibanje in olimpijske simbole, potem pa je pokazal nekaj gimnastičnih vaj, v katerih je na igriv način pokazal svoje gimnastično znanje, na koncu pa potelovadil še skupaj z otroci. Prav ta demonstracija športa je bila nov dokaz, da lahko nekdanji uspešni športniki uspešno animirajo najmlajše pri odločitvi za šport.

V novem izobraževalnem centru so predstavljeni uspehi slovenskega športa, Mok, Oks, olimpijski športi, pa tudi edini dozdajšnji član Moka iz Slovenije Stanko Bloudek in uspehi slovenskega zamejskega športa. Odprtja so se udeležili številni nekdanji slovenski odlični športniki, ob Petkovšku med drugimi še atlet Rožle Prezelj, smučarski skakalec Matjaž Zupan, alpska smučarka Katja Koren, strelec Rajmond Debevec, telovadec Mitja Petkovšek, telovadec Miro Cerar in atlet Marko Račič.

thomas bach | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.