Svet
1378 ogledov

Bakterija odporna na antibiotike

bakterija Shutterstock
Bakterija, ki so jo v ZDA poimenovali "bakterija iz nočne more", je postala izjemno odporna tudi na najmočnejše antibiotike.

"Bakterija iz nočne more", ki je odporna na najodpornejše antibiotike, je v prvi polovici lanskega leta okužila 3,9 odstotka pacientov v vseh bolnišnicah v ZDA, vključno s 17,8 odstotka okuženimi pacienti v specialnih bolnišnicah, poroča Reuters.

"Naši antibiotiki ne delujejo in pacienti tako ostajajo s potencialno neozdravljivo okužbo," pravi dr. Tom Frieden, direktor Centra za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC). V izjavi za medije je Frieden zdravnike, bolnišnice in javno zdravstvo pozval k sodelovanju, s katerim bodo "ustavili širjenje te okužbe".

Smrtonosna enterobakterija (CRE)

Enterobakterije vključujejo več kot 70 vrst, ki živijo v vodi, zemlji in človeškem prebavnem sistemu, tako kot dobro poznane bakterije E.coli. V preteklih letih so nekatere enterobakterije postale odporne na vse ali skoraj vse antibiotike, vključno na zadnje razvito zdravilo, znano kot karbapenem. Od leta 2001, ko so v eni od zveznih držav ZDA zaznali prvi pojav odpornih bakterij oziroma pogovorno superbugs, so se do zdaj razvile že v 42 zveznih državah. V zadnjem desetletju pa se je število enterobakterij, ki so odporne na antibiotike, povečala iz 1,2 odstotka na 4,2, poročajo ameriški znanstveniki.

V zadnjem desetletju vedno več okuženih

V zadnjem desetletju naj bi bilo s smrtonosno bakterijo CRE okuženih vedno več pacientov, priča poročilo CDC. Neozdravljiva bakterija lahko ubije kar polovico okuženih pacientov, če jim okužba pride tudi v kri. Kljub temu pa v poročilu niso zapisali točnega števila žrtev, ki so podlegle tej bakteriji.

V skoraj vseh primerih so se z CRE okužili bolniki, ki so bili v bolnišnici zaradi resnih zdravstvenih težav, tisti, ki so imeli katetre in bili na respiratorjih ter tisti, ki so redno prejemali antibiotike. Med pogosto okuženimi bolniki so tudi varovanci domov za ostarele.

Najhujši primer zabeležen leta 2011

Najpogosteje se okužba z bakterijo CRE pojavlja na severovzhodu ZDA. Enega najhujših zabeleženih primerov so obravnavali v bolnišnici v Bethesdu, kjer so zdravili 18 pacientov, okuženih s tovrstno bakterijo. Umrlo je sedem ljudi, od tega tudi en 16-letnik.

Ameriške zdravstvene oblasti opozarjajo na to, da je vedno več nenavadnih oblik CRE. Stokovnjaki pa na podoben primer opozarjajo v Izraelu, kjer so se proti smrtonosni bakteriji bojevali tako zavzeto, da so njeno razširjenost v vseh bolnišnicah zmanjšali za 70 odstotkov.